Доступність посилання

ТОП новини

«Новий Схід» України прагне євроінтеграції – соціологи


Київ – У червні цього року соціологи зафіксували два рекорди: по-перше, серед українців значно зросла привабливість європейського вектору розвитку. По-друге, «обвалилась» антагоністична їй перспектива входження України до Митного союзу, а з нею й ідеологія «русского мира». Також на сьогодні некоректно говорити про традиційне розділення України на Захід, Схід, Південь і Північ – адже з’явився «новий Схід» держави. Про це соціологи говорили на презентації своїх досліджень у Києві 4 липня.

Опитування, проведені у червні соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки благодійного фонду «Майдану закордонних справ», засвідчили, що більше половини українців (понад 52 відсотки) виступають за європейський вектор розвитку держави, тим часом як входження України до Митного союзу підтримали тільки 16 відсотків респондентів.

Інфографіка з сайту www.mfaua.org
Інфографіка з сайту www.mfaua.org

При цьому серед прихильників європейської перспективи України чимало мешканців Дніпропетровської, Запорізької, Харківської областей, які раніше політологи і соціологи відносили до Східного регіону. Наразі ж, за словами експерта «Майдану закордонних справ» Олександра Хари, соціологічні опитування проводять чітку межу між «новим Сходом» і Донбасом.

Якщо подивитись на кількість прихильників наших європейських прагнень, то «новий Схід» дає 56 з половиною відсотків, а Донбас – вдвічі менше, близько 27 відсотків
Олександр Хара

«Розглядаючи більш детально дані по східному регіону, який дав певний негативний відсоток європейській перспективі держави, ми знайшли цікавий феномен. Ідеться про фактичне зникнення у соціологічному слові поняття «Східний регіон». Наразі слід казати про Донбас – Донецьку і Луганську області, – і «новий Схід» (Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області). Адже, якщо подивитись на кількість прихильників наших європейських прагнень, то «новий Схід» дає 56 з половиною відсотків, а Донбас – вдвічі менше, близько 27 відсотків», – повідомив експерт.

Ставлення до ЄС на Донбасі залежить від успішності АТО – експерт

На цьому тлі ставлення до Євросоюзу у мешканців «нового Сходу» і Донбасу теж різне, зазначив соціолог із Центру Разумкова Михайло Міщенко, і порівняв дані опитувань жовтня минулого і червня нинішнього року:

«На Сході країни 33 відсотки ставились позитивно восени 2013 року, зараз – 35 відсотків позитивно ставляться до євроінтеграції. Хоча існують значні відмінності між Донбасом та іншими областями східного регіону: якщо у цих областях переважає позитивне ставлення до ЄС, тут 48 відсотків ставляться до нього позитивно – то на Донеччині і Луганщині переважає негативне ставлення, до 69 відсотків опитаних».

Інфографіка з сайту www.mfaua.org
Інфографіка з сайту www.mfaua.org

Тим не менше, як зазначив Міщенко, серед мешканців Донбасу, які дивляться українські телевізійні канали або ж користуються електронними ЗМІ, прихильників євроінтеграції України значно більше, ніж серед користувачів російських медіа.

Російські ЗМІ, фактично, є частиною російських спецслужб, які діють на території України
Михайло Міщенко

«Вважаю, як і мої колеги, що влада у Києві повинна розробити сучасну концепцію відносин з Росією. Одне із завдань концепції має полягати у протидії діяльності інформаційної пропагандистської машини Росії, яка носить неприпустимий людиноненависницький, ксенофобський, антиукраїнський характер. Російські ЗМІ, фактично, є частиною російських спецслужб, які діють на території України», – наголосив Міщенко.

Експерти припускають, що ставлення мешканців Донеччини і Луганщини змінюватиметься на користь єдиної України та євроінтеграції в міру усвідомлення ними усіх «переваг» життя у так званих «республіках» під керівництвом озброєних сепаратистів і російських найманців. Тож з часом політики і науковці зможуть повернути у свій лексикон традиційне поняття Сходу України, яке включатиме Донбас.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG