Доступність посилання

ТОП новини

ICAO визнає повітряну зону над Кримом українською – МЗС


Інформація російських ЗМІ про начебто досягнуті між Росією і Міжнародною організацією цивільної авіації (ICAO) домовленості про легітимність польотів над територією Криму і здійснення російською стороною аеронавігаційного обслуговування над кримським півостровом не відповідає дійсності, заявляють у МЗС України.

«Офіційна позиція ІСАО і Європейської організації з безпеки аеронавігації з цього питання була оприлюднена ще у квітні цього року і залишається незмінною: право обслуговування повітряного простору над Автономною Республікою Крим належить виключно Україні», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС констатували, що «брудні технології та дезінформація стали для Росії невід’ємним атрибутом спілкування не лише зі власним народом, а й з міжнародним співтовариством». «Задля досягнення своїх цілей Росія не гребує підтасовкою і пересмикуванням фактів, відвертими вигадками і брехнею. При цьому у свої пропагандистські схеми російська сторона намагається втягнути високопоставлених представників міжнародних організацій», – йдеться в повідомленні.

У МЗС вимагають від Росії припинити «незаконні польоти літаків російських авіакомпаній над АР Крим і чітко дотримуватися закріпленого на міжнародному рівні виключного права України здійснювати аеронавігацію на своїй суверенній території, в тому числі в Автономній Республіці Крим».

А міжнародну спільноту в МЗС закликали засудити дії російської сторони, яка в рамках своєї окупаційної політики щодо України ігнорує норми міжнародного права в галузі аеронавігаційного контролю.

Раніше в російських ЗМІ з’явилася інформація з посиланням на Мінтранс Росії про те, що Міжнародна організація цивільної авіації визнала, що Росія має забезпечувати аеронавігаційне обслуговування над Кримом і територіальними водами (19-кілометрова зона).

Водночас голова Державної авіаційної служби України Денис Антонюк на своїй сторінці в мережі Facebook написав, що ICAO підтвердила свою позицію і, як і раніше, вважає Крим частиною України, а зона Чорного моря делегована Україні і за нею залишається.

XS
SM
MD
LG