Доступність посилання

ТОП новини

Куди підуть гроші, зібрані з бюджетників Кривого Рогу на потреби армії?


Дніпропетровськ – Бюджетники Кривого Рогу скаржаться на те, що у них у примусовому порядку збирають кошти для допомоги армії. Грошові пожертви, кажуть, мають передавати до районних виконкомів, а хто проконтролює, куди вони підуть далі, невідомо, зазначають працівники освіти. Місцевий Євромайдан підозрює, що силами бюджетників місцеві посадовці створюватимуть собі імідж помічників Збройних сил. Між тим місцева влада всі звинувачення відкидає і заявляє, що акція з підтримки військових винятково добровільна.

Тамара Іванівна, вчителька однієї зі шкіл Саксаганського району Кривого Рогу, розповідає: її з колегами викликали з відпусток, аби вони здали гроші на потреби армії. На нараді пояснили: кожен із членів педколективу має віддати по 50 гривень, загалом від району очікують близько 70 тисяч гривень, які підуть на пошив форми для військових. Вчителька каже: освітян обурили не суми пожертв, вони ладні дати й більше задля підтримки бійців, а спосіб, у який їх збирали. Чи підуть кошти за призначенням, вчителька засумнівалась.

Ніяких розписок не надавали. Зараз нема впевненості, що гроші підуть за призначенням
Тамара Іванівна

«Люди, коли здавали гроші, обурювались: чому здавати гроші, чому не можна купити щось конкретне, щоб бачили чеки, щоб бачили, що відправлено. Ніяких розписок не надавали. Зараз нема впевненості, що гроші підуть за призначенням. Ми знаємо, що у нас в місті військові отримали взуття, у якого відвалюються підошви. Можливо, взуття хотілось би купити, щоб хлопці наші не обмотували скетчем підошви. Тільки гроші – така була команда. Чия це команда, не відомо», – розказала Радіо Свобода педагог.

Доброчинність – справа добровільна

Схожа ситуація з пожертвами на потреби військових і в інших школах Кривого Рогу, вчителі скаржаться активістам місцевого Євромайдану, розповів Радіо Свобода представник активу Майдану Валерій Романов. Євромайданівці підозрюють: з педагогів почали збирати гроші, аби наповнити доброчинний фонд допомоги армії, який нещодавно створив один із впливових місцевих регіоналів. Валерій Романов з колегами вже подав інформаційний запит керівництву міста щодо цієї акції. Каже: якщо відповіді не буде, з’явиться підстава для звернення до правоохоронців.

Чекаємо 5 робочих днів, потім будемо звертатись до генерального прокурора
Валерій Романов

«Вимагаємо пояснити, хто організував цей примусовий збір, куди підуть гроші і чому збирання коштів відбувається не через координаційну раду при міськвиконкомі, а через якесь районне начальство. Чекаємо 5 робочих днів, і в залежності від відповіді, потім будемо звертатись до генерального прокурора України про відкриття кримінального провадження. Ми вбачаємо у цьому в тому числі вимагання, адже кожна людина має право виділити чи не виділити кошти на доброчинні цілі», – сказав у коментарі Радіо Свобода Валерій Романов.

Вчителі збирають «гуманітарку»

У відділі освіти Саксаганської районної ради Кривого Рогу Радіо Свобода повідомили: збирання готівки в школах не організовували, мова йде винятково про збір речей та харчів для армії. До нього можуть долучитись вчителі, батьки, учні, зазначила заступник начальника відділу Людмила Михайлова.

«Сьогодні наші учні разом з учителями віддавали гуманітарну допомогу – допомогу речами – до терцентру, а він уже відправлятиме військовим в АТО. Щодо грошей, щоб відділ освіти це збирав, то – ні, я можу 100% запевнити. Можливо, це роблять якісь підприємці», – каже посадовець.

У Саксаганському ж райвиконкомі повідомили: збір коштів на камуфляж для військових у районі наразі справді відбувається, але винятково на добровільній основі. До нього долучаються не лише бюджетні установи, а й приватні підприємства, бізнесмени тощо, зазначають у райвиконкомі.

Між тим деякі педагогічні колективи Кривого Рогу вирішили самі зв’язуватись із військовими частинами й доправляти туди не гроші, а речі, про які попросять солдати, – із рук у руки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG