Доступність посилання

ТОП новини

«Патріотичний десант» на Харківщині як профілактика сепаратизму


«Патріотичний десант» на Харківщині як профілактика сепаратизму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

«Патріотичний десант» на Харківщині як профілактика сепаратизму

Харків – Місцеві активісти підтримують любов до України «патріотичними» гастролями. Усі охочі їдуть у села та райцентри, де роздають жовто-блакитні стрічки, спілкуються українською мовою та закликають любити все українське. Хоч дехто з місцевих жителів вважає подібні поїздки марною тратою грошей, активісти впевнені – таким чином росте патріотизм.

Півсотні активістів їдуть до Богодухова. Ще в автобусі, орендованому власним коштом, люди налаштовуються на патріотичний лад – співають гімн України. За годину «десант» в’їжджає до Богодухова. Зупиняються на центральній площі міста. Жовто-блакитна символіка в руках та на одязі. Люди роздають стрічки перехожим, прикрашають ними дерева та будинки.

«Я роблю те, що в моїх силах. Підіймати патріотичний дух – це любити символіку, знати українську мову. Україна починається з цього, з нас», – розповідає активістка Тетяна Пасинок.

Української символіки в місті небагато, кажуть місцеві. Прапори майорять переважно над адміністративними будівлями. Таких гостей у своєму містечку рада бачити Олена Коваленко. Проте, за її словами, активісти мали б приїздити в першій половині дня. Бо надвечір жителі Богодухова переважно пораються по господарству.

«Хочеться вже миру, хочеться вже дружби... з Росією що нам, слов’янам, воювати? Щоб переміг розум хочеться. А патріотизм у кожного з нас є. А коли це так наглядно – трошечки в душі підйом», – розповідає жінка.

А от пенсіонер Іван Закутній акцію називає безглуздим витрачанням грошей. Адже усі люди вже мають чітку громадянську позицію. За словами пенсіонера, багатьом богодухівцям важливіший стабільний заробіток, ніж патріотизм.

«Це витрата грошей і бензину. І людям це клопіт. Зараз молоді нічого не доведеш», – вважає пенсіонер.

Активісти визнають, що поширення української символіки – це найменше, що можна зробити. Більш дієво – допомагати військовим, які беруть участь у боях на сході країни. «Патріотичні десанти» активісти називають профілактикою проти можливого сепаратизму в регіоні. А любов до України згодом зросте сама.

«Головне, щоб країна стала успішною. В ній має з’явитися середній клас, який буде добре заробляти, добре відпочивати. І тоді всі стануть патріотами своєї країни», – вважає один із активістів Денис.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG