Доступність посилання

ТОП новини

Вплив мундіалю на життя бразильців неоднозначний – аналітики


Уряд Бразилії стверджує: 11 мільярдів доларів, що були витрачені на стадіони та інфраструктуру, загалом, забезпечили роботою найбідніші верстви населення. Але водночас будівництво підняло ціни на нерухомість, зауважують інші, і примусило багатьох незаможних людей переселитися подалі з цих районів.

Найбільше нарікань лунає на так звану «програму умиротворення» у фавелас – бідних кварталах Бразилії, де повністю відсутня інфраструктура та високий рівень злочинності. Спецпідрозділи поліції були у багатьох таких районах, щоб випровадити наркоділків та інших злочинців.

Професор говорить, що місцеві наркоділки самі чинять так зване «правосуддя», а до поліції люди ставляться з недовірою. Ґаффні говорить, що злочинці просто перебралися до інших фавеласів.«Одне із набутків – це падіння рівня смертності, оскільки поліція більше не з’являється у цих районах і не відкриває вогонь навмання. Водночас ми бачимо зростання малих злочинів, випадків зґвалтувань та крадіжок зі зломом», – заявив експерт з урбанізації Кріс Ґаффні.

Однак програма принесла мир та спокій до деяких районів.

«Ці райони були закриті для широкого загалу. Спецпідрозділ поліції з’являється у районі і робить його доступним для ринків: чи то туристичного, чи урядового, чи банківського», – додав Кріс Ґаффні.
Інвестиції в соціальні програми, які надала ФІФА, – інший позитивний чинник, вважає професор зі спортивного менеджменту Ліза Нейротті з Університету імені Джорджа Вашингтона.

«Було чимало освітніх програм, які вчили молодих людей про навколишнє середовище, проблему СНІДу»,– заявила професор Ліза Нейротті з університету імені Джорджа Вашингтона.

Ліза Нейротті говорить, під тиском ФІФА уряд Бразилії ухвалив кілька важливих законів. Серед них – утилізація сміття на стадіонах, правильне проектування будівель, що відповідає новітнім вимогам зі збереження енергії, тощо.

«Найбільший питання, що буде далі. Чи запам’ятають люди, чому їх вчили», – сказала професор.

Бразильські урядовці стверджують, що мільярди доларів будуть влиті в економіку країни завдяки Кубку Світу, однак пересічні громадяни вважають, що зиск матимуть лише одиниці.

Критики звертають увагу, що деякі європейські міста відмовилися від проведення подібних заходів. Вони вважають, що запропоновану модель необхідно переглянути, щоб уникнути акцій протесту, які були у Бразилії перед проведенням Кубку Світу з футболу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG