Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон у Росії може заборонити інтернет-торгівлю та соцмережі


Державна Дума Росії заборонила людям надавати персональні дані іноземним компаніям.

Зокрема, російські депутати проголосували у третьому, останньому, читанні за зміни до закону про персональні дані, яким зобов`язали росіян зберігати інформацію, що опрацьовується в Інтернеті, лише на території Росії.

Автори законопроекту – Вадим Дєньгін, Андрій Луговий (ЛДПР) та Олександр Ющенко (КПРФ).

За словами експертів, нові правила можуть заборонити на території Росії усі іноземні соціальні мережі та будь-які Інтернет-сайти, де зберігається приватна інформація.

Тепер компанії, які зберігають будь-яку інформацію про російських громадян, повинні будуть установити сервери на території Росії, щоб відповідати законодавству РФ. Інакше, якщо компанія не змогла чи не захотіла цього зробити, «Роскомнагляд» блокуватиме роботу цих установ.

За словами оглядачів, нові поправки можуть унеможливити онлайн-торгівлю з-за кордону, бронювання готелів, квитків чи авто за межами Росії.

Член фракції «Справедлива Росія» у Держдумі Ілля Пономарьов назвав цей закон репресивним:

«Зрозуміло, що цей закон придумали, в першу чергу, для боротьби з Facebook, Twitter і Google. Утім, як це часто буває у Росії, документ написали так, що він стосується всього на світі, не тільки Інтернету. У нинішньому вигляді, на мою думку, це закон є абсолютно непрацездатним». Про це депутат заявив в інтервю DW.

Вчорашнім голосуванням Державна Дума закінчила весняну сесію. За один день депутати ухвалили близько 60-ти законів. Серед них також втретє проголосували за закон, який запроваджує кримінальну відповідальність та 5 років ув'язнення за повторне порушення порядку організації та проведення масових акцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG