Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк – «міцний горішок» для української армії (світова преса)


Світова преса позитивно оцінила відступ зі Слов’янська бойовиків угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичною організацією. Експерти називають це першою великою перемогою української влади, але попереджають, що це ще не кінець.

Американський журнал Time пише, що відхід бойовиків зі Слов’янська не означає, що вони зазнали поразки. Бойові дії триватимуть. Під час антитерористичної операції авіаудари та артилерійський вогонь української армії завдали шкоди містам на сході України, пише видання, а також призвели до кількох смертей серед мирного населення. Однак, після того, як бойовики залишили Слов’янськ, «беззаконня, принаймні, в місті і довкола нарешті відступає», – пише Time.

Британська газета Guardian зазначає, що тепер, коли Слов’янськ є знову під контролем Києва, і сепаратисти зазнали чималих втрат, а з Росії не надходить жодного сигналу, що вона може офіційно долучитися до конфлікту, українська влада нарешті є на крок попереду бойовиків. Тепер, пише видання, президент України Петро Порошенко має ухвалити рішення, чи варто спробувати отримати остаточну перемогу над сепаратистським рухом у боях у Донецьку та Луганську, де жертв серед мирного населення навряд чи вдасться запобігти. «Жителі Сходу вже розгнівані методами, які використовувалися під час антитерористичної операції, яка багато в чому покладалася на наспіх організовані добровольчі батальйони», – пише Guardian.

Американська газета Wall Street Journal зазначає, що сепаратисти готуються для боротьби у Донецьку. Боротьба за місто є небезпечною як для Києва, так і для Москви. «Київ на даний момент бере гору над сепаратистами, але тому, що відкритого втручання з Росії не було, – пише Wall Street Journal. – Однак зростає тиск сепаратистів на президента Росії Володимира Путіна, щоб він віддав наказ про таке втручання». Видання зазначає, що сепаратисти розраховували на військову підтримку Кремля після анексії Криму Росією.

Як розповів американському телеканалу Fox експерт з питань безпеки в Центрі Нью-Йоркського університету з глобальних питань Марк Галеотті, незважаючи на успіхи Києва на полі бою, Донецьк стане для української армії «міцним горішком». Із населенням майже в один мільйон, Донецьк є великим містом із концентрацією сепаратистів та їхніх прихильників. Крім того, українська армія може уникнути використання авіації та артилерії, що є її головною перевагою над сепаратистами, щоб уникнути жертв серед мирного населення. «Якщо урядові війська спробують взяти Донецьк за допомогою ведення війни на вулицях, у рукопашних сутичках, сепаратисти можуть бути в цьому ефективнішими», – зазначає телеканал Fox.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG