Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинуватила Польщу у «розв’язуванні війни пам’ятників»


Радянський танк побіля Бранденбурзьких воріт у Берліні
Радянський танк побіля Бранденбурзьких воріт у Берліні

Росія звинувачує Польщу у «розв’язуванні війни пам’ятників». Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Росії.

«Останнім часом у Польщі почастішали випадки вандалізму щодо пам’ятників радянським воїнам, які звільняли у роки Другої світової війни польські землі від фашистських загарбників, а також спроби несанкціонованого переміщення монументів. Навіть на цьому несприятливому тлі кричущим фактом стало, те що трапилося у польському місті Ліманова (Малопольське воєводство) – знесення пам’ятника подяки Червоній Армії. Ця блюзнірська акція здійснена муніципальною владою на порушення Угоди між урядом Російської Федерації і Республіки Польща про поховання та місця пам’яті жертв війн і репресій від 22 лютого 1994 року і, зрозуміло, без згоди російської сторони», – мовиться у заяві.

Росія заявляє, що розцінює це «як спробу односторонньої ревізії чинної російсько-польської міжурядової угоди, а по суті – розв’язування «війни пам’ятників».

Російське МЗС очікує від Польщі офіційних роз’яснень.

Наприкінці минулого місяця в Лімановій знесли рештки колишнього пам’ятника «вдячності Червоній армії», збудованого ще в часи розквіту сталінізму, – частково зруйновану 6-метрову бетонну стелу, на якій уже не лишилося ні написів, ні зображень. Спершу напис на пам’ятнику, встановленому на центральній площі, обіцяв «вічну дружбу з радянськими народами»; наприкінці 1960-х років пам’ятник перенесли до міського парку. Підготовка до знесення тривала два з половиною роки – вони пішли на належне офіційне узгодження в численних інстанціях ліквідації об’єкта, що числився в переліку пам’ятників, який є додатком до польсько-російської угоди.

XS
SM
MD
LG