Доступність посилання

ТОП новини

Хаменеї: Іранові потрібні великі потужності збагачення урану


Аятолла Алі Хаменеї
Аятолла Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Іран потребує значно більших потужностей збагачення урану, ніж пропонують США в рамках довгострокової угоди щодо ядерної програми Ірану.

За словами найвищого керівника країни, Іран потребує збагачувальні потужності у 190 тисяч «одиниць роботи розділення», в яких ці потужності вимірюють, у той час як США прагнуть скоротити цю величину до десяти тисяч. Коментар Хаменеї оприлюднений на його офіційному сайті.

В іншій заяві Хаменеї звинуватив США й Ізраїль у грі в «доброго і поганого поліцейського» з метою залякати Іран і змусити його піти на поступки.

За повідомленнями ЗМІ, висловлювання Хаменеї є втручанням у переговори, що відбуваються у Відні щодо ядерної програми Тегерана між іранською делегацією і представниками Великобританії, Китаю, Франції, Росії, США та Німеччини.

В «одиницях роботи розділення» вимірюють ефективність потужностей збагачення урану, який може бути використаний в мирних цілях, а також при створенні ядерної зброї.

3 липня в столиці Австрії розпочався вирішальний остаточний раунд консультацій щодо іранської ядерної кризи. Згідно з досягнутими домовленостями, довгострокову угоду з цього питання мають підписати до 20 липня.

XS
SM
MD
LG