Доступність посилання

ТОП новини

Мутне «Джерело»: санаторій під Києвом захопили рейдери і віддали переселенцям?


Пансіонат у Пущі-Водиці захопили рейдери і розмістили там переселенців з Донбасу – адвокат

Київ – Озброєні люди захопили пансіонат «Джерело» у Пущі-Водиці, розмістили там переселенців із Донбасу і, «прикриваючись» ними, вимагають від власника установчі документи на підприємство або значну суму грошей. Про це заявляють юристи, що називаються представниками власника пансіонату. Водночас, волонтер-комендант табору переселенців у «Джерелі» говорить, що перебуває там на законних підставах, а зараз санаторій намагаються відібрати шахраї.

Пансіонат «Джерело» у Пущі-Водиці захопили рейдери, заявляє адвокат В’ячеслав Гомонай, який називає себе представником власника санаторію ТОВ «Гєлліос лтд». За його словами, якийсь чоловік попросився до вбиральні, а через годину привів із собою з десяток озброєних людей, які стали вимагати у директора ключі від будівель, а тоді – установчі документи на підприємство та печатку. Це трапилося 16 червня, говорить Гомонай.

«Заблокувавши охорону і забравши ключі, через деякий час вони почали заселяти людей уже по кімнатах, не зважаючи на те, що директор просив списки цих людей, невідомо, кого було туди заселено, невідомо, що там за люди», – зауважує адвокат.

Як доказ він надає відеозаписи з камер спостереження, на яких видно озброєних людей, які патрулюють вночі якусь територію. Юрій Мельник, який очолював «Гєлліос» на той момент, написав заяву про звільнення, тож нині директором «Гєлліосу» є Олексій Федорчук, однак зв’язатися з ним Радіо Свобода не вдалося.

У санаторії в Пущі-Водиці дійсно живуть родини з дітьми, в основному, жінки. За словами волонтерів, які опікуються табором переселенців, у «Джерелі» тепер – 216 осіб, із них – 78 діти, понад десять яких молодші за два роки.


Одна із приїжджих, Ангеліна, каже, що приїхала у Київ із Макіївки з чотирма дітьми.

«У мене самої двоє дітей, і я є ще опікуном двох дітей. Тобто моїх там четверо дітей. Ми ночували на вокзалі. Поки були гроші, ми винаймали кімнату, грошей не стало. Нам абсолютно випадково чоловік на вулиці сказав, коли ми сиділи з дітьми і валізами на тротуарі, там є «Джерело» в Пущі-Водиці, ми туди приїхали, нас туди одразу прийняли», – говорить жінка.

Заяв про рейдерське захоплення протягом кількох тижнів ніхто не писав – речниця

Костянтин Мельник, який називає себе комендантом табору, стверджує, що перебуває там на законних підставах, однак надати відповідні документи відмовляється. Факт вимагання грошей також заперечує. Мешканці табору, в свою чергу, вважають, що «Джерело» насправді повинно належати державі, а «Гєлліос» отримав його у власність як підставна фірма через тіньові схеми, однак доказів також не показують.

Водночас, екс-директор «Гєлліосу» Юрій Мельник заявляє, що коли у санаторій увійшли його теперішні мешканці, він дзвонив у міліцію, а пізніше його адвокати кілька разів писали заяви про злочин. У київській міліції у вівторок сказали Радіо Свобода, що заяв про захоплення «Джерела» їм ніхто не писав.

Речниця Ольга Білик, зокрема, повідомила: «Звертались, дійсно звертались, але щодо крадіжки якихось документів, якщо я не помиляюсь, із бухгалтерії. Щодо якогось рейдерського захоплення або чогось подібного ні на спецлінію 102, ані до Оболонського райуправління не надходило».

Ще один адвокат товариства «Гєлліос ЛТД» Олександр Приймак каже, що вони написали ще одну, за його словами, заяву про захоплення приміщень сьогодні, а також про своє бажання як власників «Джерела» відключити санаторій від комунікацій.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG