Доступність посилання

ТОП новини

Жінки Дніпропетровська вимагають від МЗС тиснути на уряд Росії для звільнення Надії Савченко


Жінки й дівчата Дніпропетровська, які під час подій Євромайдану об’єднались у громадське об’єднання «Сестринська сотня», звернулися з листом до Міністерства закордонних справ із приводу звільнення української льотчиці Надії Савченко, заявила сьогодні активістка об’єднання, письменниця Вікторія Наріжна.

На думку об’єднання, цю ініціативу мають підтримати жінки в різних регіонах: вони мають писати листи до міністерства, щоб «продемонструвати українському МЗС, наскільки звільнення Наді важливе для української громадськості, показати, що ми чекаємо від них рішучих дій і наполегливості».

У листі жінок Дніпропетровська до керівника Міністерства закордонних справ ідеться про їхню занепокоєність долею Надії Савченко, яка є «не просто українською військовою, неправомірно вивезеною на територію ворожої держави», а «символом дуже важливих цінностей», зокрема, права на вибір, право на гендерну рівність, права кожної жінки захищати свою землю зі зброєю в руках пліч-о-пліч із чоловіками.

«Ми впевнені, що Надія Савченко – не просто заручниця, а потенційна жертва показового «судового» процесу. Саме тому ми закликаємо МЗС ні на мить не втрачати її справу з уваги та всіляко тиснути на світову громадськість і на російське керівництво. Ми позитивно оцінюємо оперативно зроблену міністерством заяву щодо незаконного вивезення Надії, але наполягаємо на тому, щоб реакція МЗС не обмежилася заявою, щоб усі дипломатичні сили були сконцентровані на вирішенні цієї, без сумніву, показової та символічної проблеми», – заявили жінки міністрові.

Вони також запевнили, що громадськість «готова докласти до будь-яких зусиль» для звільнення українки, й очікують того ж від українських урядовців.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів під Луганськом 18 чи 19 червня. Днями з’ясувалося, що вона вже перебуває під вартою в Росії. Там вона звинувачена у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових.

XS
SM
MD
LG