Доступність посилання

ТОП новини

Київ починає сплачувати данину Донбасу – Сиротюк


©Shutterstock
©Shutterstock

Популістським і нелогічним рішенням називають у парламенті ініціативу уряду щодо списання боргів підприємцям Донбасу. Якщо вже пробачати борги то в усіх регіонах, кажуть депутати. Так вони відреагували на те, що голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус повідомив, що платники податків з Донецької і Луганської областей у зв'язку з військовою ситуацією в регіонах можуть подати заявку на списання безнадійного податкового боргу без штрафних санкцій.

Рішення уряду було би логічним, як би воно стосувалося не лише Донецької та Луганської областей, а усіх дрібних та середніх підприємців, які потрапили у скруту, заявляє депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк. Крім того, логічним було би, щоб уряд так само лояльно поставився і до громадян, що брали валютні кредити, а тепер через зниження вартості гривні не мають змоги їх сплачувати, додає він.

Якщо вибачати борги, то вибачати усім, не залежно від того живе людина у Луганській чи Донецькій області. Нажаль, Донецьк і Луганськ досить багато років мали привілеї
Юрій Сиротюк

«Київ платить данину. Тільки колись Київ сплачував данину Хазарському каганату, а тепер починає сплачувати данину Донбасу. Бо я був у Луганску і бачив, що пішла банда Стрєлкова, а повернулася банда регіоналів. Якщо Яценюк каже, що немає грошей на вчителів, на військових, то це виглядає дуже популістською ініціативою. Якщо вибачати борги, то вибачати усім, не залежно від того живе людина у Луганській чи Донецькій області. Нажаль, Донецьк і Луганськ досить багато років мали привілеї», – зауважує у розмові з Радіо Свобода Сиротюк.

Якщо набрав боргів, то потрібно віддавати – Павловський

Не погоджуються з урядовою ініціативою і у «Батьківщині».

У нормальній країні, якщо набрав боргів, то потрібно віддавати
Андрій Павловський

«У нормальній країні, якщо набрав боргів, то потрібно віддавати. Я особисто таку ініціативу підтримувати не буду», – каже депутат від цієї політичної сили Андрій Павловський.

Водночас, як Павловський так і Сиротюк вітають урядові ініціативи щодо полегшення боргових зобов’язань учасників антитерористичної операції.

Справедливим таке починання вважає і доктор економічних наук, колишній депутат Верховної Ради Олексій Плотніков. Але має уряд має забезпечити жорсткий контроль, за такими пільгами, нагадує він. Полегшення боргових зобов’язань має стосуватися лише справжніх учасників бойових дій, наголошує Плотніков.

Щодо скасування податкових боргів підприємців з Луганської та Донецької областей експерт радить урядовцям бути ще більш пильними.

Ситуація складна. Я визнаю, що вона буде ще складнішою, якщо пробачити борги, якщо пробачити податкові надходження від юридичних осіб
Олексій Плотніков

«Бюджет зараз поганий. Скоріше за все, доведеться робити секвестр. В тому числі і з причини військових дій в Донецькій й Луганській областях не відбувається виконання того, що заплановано. Тобто з цієї точки зору ситуація складна. Я визнаю, що вона буде ще складнішою, якщо пробачити борги, якщо пробачити податкові надходження від юридичних осіб, які не надійдуть через те, що відбувається те, що відбувається», – зазначає Плотніков.

Раніше податкова відтермінувала подачу звітності для підприємців східного регіону.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG