Доступність посилання

ТОП новини

Коли ж в Україні з’явиться повноцінний 3G зв’язок?


Київ – 3G та 4G зв’язок з’явиться в Україні вже найближчим часом. Про це заявив президент України Петро Порошенко. Раніше перешкодою на шляху країни до сучасних технологій була корупція і монополія «Укртелекому» говорять експерти. Тепер – затримка за Кабміном і Міністерством оборони.

Президент Петро Порошенко запевняє що 3G та 4G з’являться в Україні найближчим часом. А причиною того, що нові технології зв’язку досі не були впроваджені, президент називає корупцію. Якщо ж прибрати корупційні перешкоди, то ці технології можна покласти в основу електронного урядування, каже він.

«Я не можу зрозуміти, чому Україна ледь не остання країна в світі, де ми не маємо 4G. Відповідь проста – корупція. Не знали, як розподілити. І сьогодні ми маємо продемонструвати: Україна буде країною надшвидких, найефективніших технологій. 4G – це не просто технологія зв’язку, це поштовх економіки, який наповнює бюджет, реформує держзакупівлі», – зазначив президент.

Монополісти, корупціонери, бюрократи?

Досі в Україні єдиним монопольним власником ліцензій на 3G (UMTS) є компанія «ТриМоб», яка отримала її від свого материнського і на той час державного «Укртелекому», і володіє нею вже 9 років.

Саме «Укртелеком» і «ТриМоб» незацікавлені в подальшому запровадженні 3G технологій в країні, сказала Радіо Свобода голова правління «Інтернет-асоціації України» Тетяна Попова.

«Саме «Укртелеком» не був у цьому зацікавлений – ні до приватизації (там чиновники хотіли підняти капіталізацію і дорожче його продати). Ні сьогодні. Зараз той же «Укртелеком», маючи монопольну ліцензію на 3G зв’язок, не зацікавлений в подальшій видачі таких ліцензій. Бо вони спеціально виділили «ТриМоб» із активів «Укртелекома» в такий спосіб, який вони це зробили, і теж хочуть його продати подорожче», – пояснює Попова.

Подальша доля видачі ліцензій в діапазоні UMTS 2100 залежить від рішення Кабміну, що має ухвалити зміни до постанови уряду № 993. («Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот загального користування»). Ці зміни вже готові і узгоджені з іншими держустановами, каже Тетяна Попова.

За ким затримка?

«Затримка за Кабміном і Міністерством оборони. А НКРЗІ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації) має підготувати умови тендера, щоб найдорожче продати ліцензії, адже бажаючих вже 5 компаній», – зазначає Тетяна Попова.

Претендують на ліцензії компанії «Київстар», «МТС», «Укретелеком», «Інтертелеком», «Астеліт», «Інтертелеком». Однак з точки зору ефективності використання і запровадження нової технології експерти радять видати лише 3 ліцензії. Плата за ліцензію на 3G зможе поповнити держбюджет на 3 мільярди гривень.

Окрім підвищення якості комунікації та обміну інформації, запровадження електронного урядування сучасний зв’язок пришвидшує розвиток економіки. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав голова Ради з конкурентоспроможності індустрії інформаційно-комунікаційних технологій України Ігор Лисицький. Крім того, запровадження новітніх технологій зробить якісний інтернет більш доступним.

«Країна немаленька, багато шкіл розташовано в місцях, де нема якісного інтернету, тому неможливо користуватися контентом, який розміщується все більше на різних ресурсах. Це обмежує наших дітей, громадян в правах на отримання інформації. Крім того, чим більша конкуренція, тим більш виважена ціна на ринку», – зауважує Лисицький.

Поки в Україні практично нема 3G («ТриМоб» надає послуги приблизно 1% споживачів), у всьому світі активно впроваджується зв’язок нового покоління, а саме 4G.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG