Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики далі намагаються вивезти донбаських дітей із України – Лутковська


У місті Мар’їнці, що є фактично околицею Донецька, бойовики вимагали цієї ночі від керівника інтернату документи на вивіз дітей у Росію, заявила в суботу уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Вже давно існує так зване розпорядження так званої «ДНР» про вивезення дітей із території України», – сказала вона в ефірі телеканалу «112 Україна».

«На щастя, питання, станом на сьогодні, не вирішене завдяки, в тому числі, абсолютно правильній позиції голови обласної державної адміністрації Сергія Тарути, тому що він видав розпорядження про те, що документи щодо вивезення дітей має право підписати тільки він. Зрозуміло, що до нього бойовики не зайдуть із проханням підписати ці документи. Крім того, завдяки позиції нотаріусів, які продовжують працювати в зоні конфлікту. Вони відмовляються підписувати або засвідчувати будь-які документи щодо вивезення дітей», – сказала Лутковська.

За її словами, ситуація дуже складна і вимагає рішучих дій, щоб вивезти дітей, які опинилися в зоні конфлікту.

Донбаське видання «Новости Донбасса» теж повідомляє в суботу про намагання сепаратистів викрасти дітей-сиріт із Мар’їнки й Донецька.

Як повідомляє видання, до інтернату в Мар’їнці озброєні люди на чолі з жінкою, яка називає себе «заступником міністра соціальної політики» проросійського збройного угруповання «Донецька народна республіка», прийшли ще у п’ятницю вдень і забрали з собою директора й його заступника. За цим повідомленням, викрадених змусили «під дулом автомата» підписати якісь документи про вивезення сиріт до Росії, бо саме директор є для них державним опікуном. Усе це «оформлення» відбувалося без необхідної участі нотаріуса й відтак не чинне для перетину дітьми кордону, пише видання.

Увечері викрадених керівників привезли назад до інтернату, але по півночі озброєні люди знову приїхали до школи і намагалися силою вивезти 54 дитини в невідомому напрямку, ймовірно, до Росії. Директор зміг умовити викрадачів вивезти дітей тим часом до донецького інтернату для сиріт, де вже перебуває 94 дитини, яких теж хочуть вивезти до Росії, пишуть «Новости Донбасса». За його даними, діти в Донецьку теж не мають законно оформлених документів на вивезення за кордон.

У п’ятницю Міністерство закордонних справ України висловлювало сподівання, що Росія вживе всіх можливих заходів відповідно до своїх міжнародних зобов’язань, щоб «запобігти представникам терористичних угрупувань, які діють на сході України, в реалізації їхніх злочинних планів». Так в МЗС прокоментували інформацію, що «представники терористичної організації «Донецька народна республіка» продовжують вчиняти спроби незаконного вивезення дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, до Російської Федерації». «Чинячи тиск на керівників шкіл-інтернатів, терористи змушують оформлювати пакет документів відповідно до законодавства України, необхідних для виїзду дітей за кордон», – заявили в МЗС.

Раніше вже не раз повідомляли, що сепаратисти на Донбасі вивозили дітей із зон найбільших боїв під виглядом евакуації, а також дітей із сиротинців до Росії чи до окупованого Росією Криму.

Мар’їнка останніми днями опинилася біля одного з місць боїв між проросійськими сепаратистами, які наразі ще контролюють Донецьк, і силами антитерористичної коаліції, які йдуть у наступ задля визволення міста.

XS
SM
MD
LG