Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль продовжує операцію проти бойовиків у Смузі Гази


Після удару по позиціях бойовиків посеред будинків у місті Газа, фото 11 липня 2014 року
Після удару по позиціях бойовиків посеред будинків у місті Газа, фото 11 липня 2014 року

Ізраїль у суботу вже п’ятий день поспіль продовжує наступ військ на позиції палестинських бойовиків у Смузі Гази. Число загиблих із палестинського боку, за даними палестинських медиків, зросло вже до принаймні 121 людини.

Зокрема, сім людей загинули внаслідок ударів, які цілили поблизу двох мечетей, у містах Газа і Джабалія. Перед тим один із повітряних ударів протягом ночі, який влучив біля житлового будинку у таборі біженців у Джабалії, вбив іще п’ятьох молодиків і поранив 15 людей, повідомили палестинці.

Ізраїль звинувачує палестинських бойовиків у тому, що вони запускають по території Ізраїлю свої ракети, розміщуючи пускові установки серед житлових кварталів і біля релігійних об’єктів і тим ставлять цивільне населення під загрозу.

За даними ізраїльських військових, останніми днями бойовики запустили по Ізраїлю понад 700 ракет. Ізраїльська система протиракетної оборони збила понад 130 із них, які могли вцілити в населені пункти і завдати значної шкоди. Ракети, які летять у поля чи в пустелю, ізраїльтяни не збивають.

Ізраїльські військові також повідомляють, що з початку нинішнього наступу вразили понад 1 тисячу цілей.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявляв у п’ятницю, що не відступить під міжнародним тиском із вимогами припинити операцію. За його словами, Ізраїль продовжуватиме наступ, доки палестинські бойовики не припинять обстрілювати звідти ракетами ізраїльську територію.

Ісламістський антиізраїльський збройний рух «Хамас», який контролює Смугу Гази, теж уже виключив можливість припинити напади на Ізраїль.

Водночас президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас закликав Раду безпеки ООН ухвалити резолюцію з вимогою про негайне припинення вогню.

Раніше у п’ятницю верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей висловила сумнів у законності військової операції Ізраїлю у Смузі Гази і закликала обидві сторони зупинити бої.

В Ізраїлі тим часом уже мобілізовані 20 тисяч резервістів – як вважають, в очікуванні на наземний наступ на Смугу Гази.

Це найкривавіше наразі ізраїльсько-палестинське протистояння від листопада 2012 року.

XS
SM
MD
LG