Доступність посилання

ТОП новини

На місце Аштон намагаються не пустити «проросійську» італійку


©Shutterstock
©Shutterstock

У соціальних мережах розгортається кампанія, покликана не допустити обрання міністра закордонних справ Італії Федеріки Могеріні на посаду Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки. Критичні повідомлення про італійського політика поширюються під хештегом #stopfederica. Учасники кампанії відзначають, що Могеріні займає проросійські позиції, а її обрання може зашкодити Україні.

Помітну роль у кампанії відіграє відомий політичний експерт Едвард Лукас. У серії повідомлень у Twitter він зокрема відзначив:

«Від сьогодні і до середи необхідно докласти великих зусиль, щоб не допустити Федеріку Могеріні на посаду високого представинка ЄС – вонаслабка, неосвічена, займає прокремлівські позиції, провальна», – твітнув експерт.

Відомий британський експерт Джонатан Еял з Королівського об'єднаного інститут оборонних досліджень (RUSI) відзначає, що Могеріні підтримує проект «Південний потік» створений для шантажу України.

У середу 16-го липня на зустрічі глав держав та урядів країн Європейського Союзу (Європейська рада) буде названо нових президента Ради та голову зовнішньополітичного відомства.

Напередодні, у вівторок у Європейському парламенті буде визначено нового голову Європейської комісії.

Як відомо, з липня до груденя 2014-го року Італія головуватиме у ЄС. Відповідно до численних заяв італійських політиків, можна очікувати, що під час свого головування у ЄС Рим приділить значну увагу розвитку проекту «Південний потік».

Так сама Могеріні, яка минулої середи у Москві зустрілась із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, заявила, що газогін є дуже важливим для енергетичної безпеки «Італії та та усієї Європи». При цьому вона наголосила, що проект «має відповідати законам ЄС».
Перебуваючи у Москві, Могеріні також запросила президента Росії Володимира Путіна на саміт азійських та європейських лідерів, який відбудеться у Мілані у жовтні.

Деякі коментатори, які беруть участь у кампанії #stopfederica відзначили, що після відвідин Москви та «підлабузництва» Могеріні на підтримку її кандидатури виступили всі про-російські сили Європи.

Натомість інші вказують на прагнення Могеріні виступити посередником між Києвом та Москвою.

Британський коментатор та експерт Бен Джуда відзначає, що Могеріні заявляла, що Рим прагнутиме відігравати значнішу роль у якості модератора між Росією та Україною.

«Вона займала активну позицію у боротьбі із Апартеїдом, ґендерною дискримінацією та ядерною зброєю», – також відзначає експерт.

Він звертає увагу на те, що в експертному середовищі найбільшою підтримкою користувались інші кандидатури на посаду голови зовнішньополітичного відомства ЄС.

«Була майже повна згода у середовищі коментаторів та аналітичних центрів, що посаду мають отримати Карл Більдт або Радослав Сікорський, але обидва схоже вибули з боротьби, якщо, звісно, не станеться дива», – твітнув Джуда.

Шанси Могеріні очолити зовнішньополітичне відомство ЄС значно зросли після нещодавнього скандалу з публікацією прослушки приватної розмови міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. В ході бесіди у ресторані польський політик буцімто вжив грубу лайку, говорячи про стан польсько-американського альянсу.

Сікорського, який критично ставиться до дій Кремля і послідовно підтримував Україну, вважали головним претендентом на посаду Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки. Чимало коментаторів вказували на те, що скандал з прослушкою міг бути організований російськими спецслужбами і мав на меті дискредитацію Сікорського та збільшення шансів Могеріні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG