Доступність посилання

ТОП новини

Дітей із Донбасу знову примусово везуть до Росії


Жителі Донецької області у східній Україні готуються до посадки на автобуси до Ростова-на-Дону, Донецьк, 14 липня 2014 року
Жителі Донецької області у східній Україні готуються до посадки на автобуси до Ростова-на-Дону, Донецьк, 14 липня 2014 року

Донецьк – Ситуація в Донецьку залишається стабільно напруженою. Дедалі більше мешканців залишають місто, побоюючись агресії озброєних сепаратистів. В області вже організовано транзитні пункти для тимчасових переселенців із місць, де тривають бойові дії. Тим часом, назріває черговий скандал із примусовим вивезенням дітей на територію Російської Федерації.

Ситуація залишається напруженою, але в понеділок донеччани мали змогу перевести дух після тих атак на житлові квартали, які відбувались протягом вихідних. Протягом останньої доби у місті відносно тихо, масштабних обстрілів та боїв не ведеться. Усі необхідні системи у місті працюють. Водночас, дуже багато людей має бажання залишити місто, для цих вимушених переселенців уже створюються транзитні пункти, для донеччан працює щонайменше три таких пункти в області. Зараз із Донецька можна виїжджати і залізницею, й автотранспортом.

Складною залишається ситуація і в області, у різних містах час від часу відбуваються бої, але масштабних сутичок протягом останніх годин не було, тож, можна говорити, що ситуація стабільна.

Водночас, бойовики продовжують мінувати мости, протягом останніх днів вони підірвали на Донеччині кілька мостів.

Знову викрадають дітей

Кілька днів тому до Мар’їнської школи-інтернату прийшли представники «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, і почали вимагати у директора прямо посеред ночі вивезти дітей до Російської Федерації.

Йдеться про 54 вихованців. Проте тоді, в результаті переговорів, вдалось перевезти дітей у Донецьк. Виїжджати за кордон і діти, і їхні вихователі категорично відмовлялись, більше того, у вихованців немає належних документів для перетину кордону. Проте в понеділок, 14 липня, дітей таки забрали сепаратисти. Про це Радіо Свобода розповіла в.о. начальника управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації Олена Малютіна.

«Прямо зараз, незважаючи на обіцянки, дітей з Мар’їнського інтернату на газелях озброєні представники «ДНР» вивозять до Росії. Ні дозволу на вивезення дітей, тим більше згоди дітей у «ДНР» немає», – зазначає Малютіна. Наразі доля вихованців школи-інтернату невідома, очевидно, щодо них знову будуть вестись переговори.

Меру погрожують ліквідацією

Незважаючи на методи бойовиків, міська влада досі пропонує діалог. Це при тому, що мер міста Олександр Лук’янченко уже кілька днів переховується в Києві, бо отримав погрози від сепаратистів. В понеділок він сам звернувся до донеччан і пояснив ситуацію.

«Я намагався вести діалог із усіма, хто впливав і впливає на життя у місті. Три дні тому від мене вимагали займатись не забезпеченням життя мешканців, а забезпеченням військових потреб «ДНР». Мені прямо заявили – мирні ініціативи не цікавлять військових «ДНР». Я не приймаю цей ультиматум. На жаль, моя позиція не дозволяє мені залишатись у Донецьку, бо мені заявили, що в цьому разі можлива моя фізична ліквідація», – заявив мер міста.

Водночас, залякування та викрадення людей у Донецьку та регіоні тривають, а ті мешканці, що залишились, облаштовують підвали на випадок продовження атак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG