Доступність посилання

ТОП новини

«Армія готова звільнити Луганськ за один-два дні» (огляд преси)


Газета «День» пише, що суттєва залежність німецького бізнесу від Росії, поставки звідти ж енергоносіїв і низка інших факторів формують сьогодні національні інтереси Німеччини. Як результат, пані Меркель вкотре висловилася за прямі переговори української влади з бойовиками на сході України. Однак тут, як наголошує «День», інтереси українців не враховані. Заголовок статті – «Політика «перешіптування».

Росія намагається негативно вплинути на процес ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, а сам Євросоюз несподівано міняє риторику на прокремлівську, зазначає газета «Україна молода». При цьому втягуючи Київ у все нові «консультації» з приводу договору про торгівлю між Україною та ЄС, Кремль сподівається набути право голосу, що дасть Росії можливість вносити зміни в текст договору. Експерти видання впевнені: якщо Москва пролобіює письмову згоду на виконання своїх вимог, вона зведе нанівець усі євроінтеграційні зусилля останнього часу, а практична реалізація угоди буде відкладена на невизначений термін. Існує певна загроза з євроінтеграцією і в Україні. Адже для ратифікації угоди потрібна конституційна більшість – 300 голосів. Дехто припускає, що їх буде легше зібрати, якщо «задобрити» частину парламенту консультаціями з Росією. Про це йдеться в матеріалі «Європа в дзеркалі Росії».

«Армія готова звільнити Луганськ за один-два дні» – у публікації під таким заголовком газета «Сегодня» нагадує, що «це місто – східні ворота України. У нинішній ситуації їх треба тримати на замку». Експерт газети вважає, що невдачі української армії безпосередньо пов'язані зі здачею міста при відкритому кордоні. Повернення Луганська може змінити хід операції, розбивши плани бойовиків щодо встановлення контролю над Донбасом.

Відступаючи під тиском АТО бойовики лишають після себе хаос і трагедію. Зруйновані інфраструктура, будинки, комунікації, руйнація інститутів місцевої та державної влади... Що після звільнення? Чи можливо цей складний період використати як шанс для економічної модернізації, політичної перебудови та психологічної реабілітації регіону? За відповідями газета «День» звернулась до експертів. На думку деяких з них, регіон вичерпав свій ліміт «карми». Бо не можна жити в 2014 році і при цьому одночасно перебувати в 1979-му. Це відповідає ментальності та бажанню людей жити за радянського устрою та ладу. Донбас застряг у минулому: коли на 3D-принтерах люди роздруковують цілі будинки, там згадують ковбасу за 2,20 і газовану воду за 3 копійки. Донбас вступив у суперечність з об’єктивним ходом історії. Йде війна між архаїкою і прогресом, і прогрес все одно переможе, наголошує експерт.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG