Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний театральний фестиваль у Празі підтримує Україну


Міжнародний Фестиваль вуличних театрів у Празі підтримав Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Брукованими вуличками центральної Праги в понеділок, 14 липня, пройшла незвична хода. На ходу, очолювану музиками на високому триколісному велосипеді, в супроводі акторів, танцівників та п’ятиметрових ангелів, на ходу з подивом дивилися як місцеві, так і туристи. Мало хто помітив поза процесією близько десяти людей, обгорнутих в українські прапори і празького мера Томаша Гудечка. Все це – частина фестивалю вуличного театру «За дверима», на запрошення якого до Праги прибув і колектив відомого львівського театру «Воскресіння».

Хода під назвою «Крила надії» пройшла в день відкриття міжнародного фестивалю вуличного театру «За дверима», який проходить у Празі вже шостий рік поспіль. Після закінчення ходи і коли вже зайшло сонце на глядачів чекало інше яскраве дійство – вистава львівського академічного театру «Воскресіння» за п’єсами Вільяма Шекспіра «Зустріти Просперо».

Центральною темою фестивалю «За дверима» цього року є свобода людини, а також різнобічні вияви свободи. Події в Україні отримали особливу увагу від організаторів фестивалю.

Адже, за словами директора фестивалю Якуба Ведрала, важливою є не лише свобода, але і той факт, що про її важливість забувають. Українська криза є тому прикладом.

«Неподалік від нашого кордону свобода не є звичним явищем. Варто про це думати і, я вважаю, варто про це нагадувати. А також варто висловлювати підтримку тим людям, які за цю свободу воюють», – зазначив Ведрал.

Головним майданчиком фестивалю є центральна площа Праги, Вацлавська. Саме тут розпочиналася хода «Крила надії» і була показана вистава «Зустріти Просперо». Вацлавська площа є символічним місцем для організаторів та учасників фестивалю, адже саме тут проходили головні події чеськословацької Оксамитової революції 1989 року, коли ця країна отримала повну незалежність від Радянського Союзу.

«Тут ідеться і про нашу Україну» – мер столиці Чехії

Мер Праги Томаш Гудечек поряд з українським прапором на будівлі мерії міста, 21 травня 2014 року
Мер Праги Томаш Гудечек поряд з українським прапором на будівлі мерії міста, 21 травня 2014 року

Мер Праги Томаш Гудечек, який підтримав фестиваль, залучався також і до театральної ходи.

«Це фестиваль вуличного мистецтва, який є частиною Праги. Крім того, він присвячений свободі висловлення думок, і тут ідеться і про нашу Україну», – пояснив Гудечек.

За словами організаторів фестивалю, свобода думки і художньої творчості тісно пов’язані з демократією і події п’ятиденного фестивалю своєрідним чином підтримують «демократичні зміни» в Україні.

Театральна хода «Крила надії» тривала близько години. Актори на незвичайних велосипедах, у костюмах і на ходулях співали, грали музику і на ходу робили короткі перформанси – то позували для фотокамер туристів, то танцювали, то сідали на тротуар і синхронно курили.

У ході брали участь й українці – громадські активісти і члени різноманітних громадських організацій, близько десяти людей, яких запросили взяти участь у події. За власною ініціативою, деякі з них одягли вишиванки і несли українські прапори.

Після заходу сонця розпочалася вистава львівського театру «Воскресіння» за режисурою Ярослава Федоришина. «Зустріти Просперо» поєднала в собі чотири п’єси Шекспіра. Особливо цікавими для публіки були елементи вогняного і світлового шоу, незвичні костюми, маски і актори на ходулях.

Фестиваль продовжиться до 18 липня, він відритий для всіх бажаючих.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG