Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Британії міняє міністрів, але позиція Лондона щодо України незмінна


Лондон Британський уряд має нового міністра закордонних справ та низку інших урядовців у результаті змін у складі кабінету міністрів. Тепер від Великої Британії на міжнародній арені замість Вільяма Гейґа виступатиме Філіп Гаммонд, який досі виконував обов’язки міністра оборони.

Зміни в уряді сигналізують можливе посилення євроскептичних позицій британського уряду, але зміни політики щодо України не очікують.

Як каже фахівець лондонської аналітичної установи «Чатам гаус» Орися Луцевич, зміни в кабінеті викликані потребами внутрішньої політики, зокрема, незадовільними результатами минулих виборів до Європарламенту, а також приготуваннями до парламентських виборів у Британії наступного року.

«Поки що Британія, як і більшість країн ЄС, ведуть щодо України спільну політику. Вона не грає тут свою окрему роль, можливо, на відміну від Німеччини. Тому великих очікувань змін щодо Росії плекати не варто. А щодо України позиція залишатиметься – це підтримка чинної влади в Україні і сприяння вирішенню конфлікту через якийсь переговорний процес. Я думаю, що й далі будуть наполягати на цих основних підходах», – сказала Орися Луцевич в інтерв’ю Радіо Свобода у Лондоні.

Прихильність до НАТО і скептицизм щодо ЄС

Новопризначений британський міністр закордонних справ Філіп Гаммонд і досі був змушений уважно стежити за ситуацією на сході Європи.

У ролі міністра оборони він обстоював рішучу позицію у відповідь на агресивні дії Москви. Міністр не раз заявляв про потребу санкцій як інструменту стримування Росії.

Кілька місяців тому Гаммонд особисто був у Литві, де британські літаки-винищувачі патрулювали повітряний простір над кордонами Балтії з Росією.

«Завдання цієї операції – запевнити Балтійські країни, і підтвердити нашу готовність виконувати зобов’язання члена НАТО – захищати територію й суверенітет один одного. Я сподіваюся, що, підтвердивши свою готовність, ми не залишимо місця для непорозумінь стосовно рішучості усіх країн альянсу виконувати положення угоди НАТО», – заявив Філіп Гаммонд британським журналістам на початку травня.

Гаммонд також відомий як один із євроскептиків. Він та його однодумці вважають, що бюрократичні повноваження структур Євросоюзу треба обмежувати.

Урядова Консервативна партія переформатувала свою частину уряду під власні програмні завдання, одне з яких полягає у перегляді договірних взаємин із Брюсселем.

Щораз більше британців, цінуючи Євросоюз, наполягають, що готові підтримувати його як зону вільної торгівлі й економічної співпраці, але заперечують проти ідеї федералізації та зменшення ролі національних урядів і парламентів Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG