Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд уже вивчає заяву України щодо анексії Криму Росією


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європейський суд із прав людини, куди Україна звернулася через анексію Росією Криму, вже досліджує обставини, викладені в заяві української сторони. Про це повідомляє сайт «Крим. Реалії» з посиланням на Міністерство юстиції України.

«Враховуючи продовження негативного розвитку подій, Міністерство юстиції у співпраці з іншими органами далі здійснює збір і аналіз відповідної інформації для направлення доповнень до заяви», – повідомили у відомстві.

Україна на підставі статті 33 («Міждержавні справи») Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» звинувачує Росію в порушенні цілого ряду статей цієї конвенції. Офіційний Київ стверджує, що порушення прав людини на окупованій території розпочалися наприкінці лютого 2014 року і тривають досі.

У позовній заяві Україна вказала на порушення Росією статті 1 Протоколу до Конвенції, що дає можливість вимагати компенсації матеріальної шкоди.

Як повідомили у Мінюсті, на сьогодні сума заявлених збитків складає 1 трильйон 180 мільярдів гривень. «І вона навряд чи є остаточною, враховуючи, що заява постійно оновлюється і доповнюється», – відзначили у відомстві.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ані Україна, ані Євросоюз, ані США не визнали це голосування і вважають, що Росія незаконно анексувала Крим.

XS
SM
MD
LG