Доступність посилання

ТОП новини

Військові запевняють Порошенка, що сепаратисти не захоплювали українські «Буки» – Ярема


Сепаратисти заявляли, що захопили українські «Буки» 29 червня 2014 року; цей твіт видалили після катастрофи, але він зберігся в архівах пошукових систем
Сепаратисти заявляли, що захопили українські «Буки» 29 червня 2014 року; цей твіт видалили після катастрофи, але він зберігся в архівах пошукових систем

Після того, як у четвер над Донбасом було збито пасажирський літак, «військові доповіли президентові, що в терористів немає наших ракетних комплексів «Бук» та С-300», сказав генеральний прокурор Віталій Ярема виданню «Українська правда».

Наприкінці минулого місяця Міністерство оборони вже запевняло, що внаслідок захоплення проросійськими сепаратистами військової частини протиповітряної оборони на Донеччині їм не дістався жожен зенітно-ракетний комплекс – «на території військової частини управління залишилась лише застаріла та непридатна до використання автомобільна техніка, яку військові ще більше вивели з ладу», заявляли тоді.

Сепаратисти говорили про захоплені ними «Буки» у множині.

У ті ж дні наприкінці червня речник штабу антитерористичної операції Олексій Дмитрашківський заявляв виданню «Українська правда», що сепаратистам таки дістався один «Бук», але в недієздатному стані.

Уже на початку нинішнього тижня російські сайти прихильників сепаратизму в Україні заявляли, що в захоплених в Україні «Буках» спершу не працювали електронні системи, але завдяки фахівцям із Росії їх вдалося відремонтувати.

За повідомленнями, останнім часом у сепаратистів помічали принаймні два комплекси «Бук». Щонайменше один із них якраз бачили в четвер у місцевостях біля місця катастрофи. Припускають, що під прикриттям заяв про захоплені українські комплекси, які були виведені з ладу, сепаратисти отримали такі ж боєздатні комплекси від Росії, як то раніше ставалося з іншими різновидами озброєнь.

Авіалайнер «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній із 298, за останніми даними, людьми на борту, що летів рейсом MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи в четвер над Сходом України і впав у Донецькій області, неподалік міста Тореза. Усі загинули.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені переговори сепаратистів, у яких вони розмовляють про збитий ними літак і доповідають про це, як стверджується, кураторові з Москви.

Проросійські сепаратисти спершу публічно заявляли, що успішно збили, як вони вважали, український військово-транспортний літак. Ці їхні заяви широко публікували російські засоби інформації.

Але щойно з’ясувалося, що літак був пасажирський, вони почали стверджувати, що не причетні до того і не мають озброєнь, здатних збити літак на висоті 10 кілометрів. При цьому з їхніх сторінок у соцмережах почали видаляти повідомлення попередніх днів про наявність у сепаратистів саме таких потужних систем протиповітряної оборони, якими вони раніше «пишалися».

Російські державні і прокремлівські засоби інформації почали поширювати думку, що літак могли збити українські війська. Президент Росії Володимир Путін склав вину за катастрофу на Україну, мовляв, через те, що її влада відновила бойові дії проти сепаратистів на сході країни. Президент України Петро Порошенко заявив, що йдеться не про інцидент чи катастрофу, а про терористичний акт.

XS
SM
MD
LG