Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: сепаратисти згодні на міжнародне розслідування авіакатастрофи


Бойовик-сепаратист на місці катастрофи, 17 липня 2014 року
Бойовик-сепаратист на місці катастрофи, 17 липня 2014 року

Тристороння контактна група у складі України, Росії й ОБСЄ повідомила в четвер, що провела зустріч у Києві у зв’язку з катастрофою малайзійського авіалайнера на Донеччині і влаштувала відеоконференцію з представниками сепаратистських угруповань у Донецьку.

Як мовиться в повідомленні, представники сепаратистських угруповань у Донецьку взяли на себе зобов’язання:

– у пріоритетному порядку перекрити місце катастрофи і дати змогу місцевим органам влади почати підготовку до вивезення тіл;

– надати безпечний доступ і гарантії безпеки українській національній комісії з розслідування катастрофи, в якій будуть і міжнародні представники, на території, які вони нині контролюють;

– надати безпечний доступ і гарантії безпеки спостерігачам ОБСЄ;

– співпрацювати з відповідними органами влади України у практичних питаннях, які виникають у перебігу вивезення тіл і розслідування.

Влада України, а також США вже наголошували, що всі речові докази трагедії й останки загиблих мають залишатися на місці до прибуття представників розслідування.

Раніше в четвер проросійські сепаратисти, які контролюють місце, де впав літак, заявляли, що вже знайдені «чорні скриньки» вони передадуть на вивчення до Росії. Вони також спершу не допускали на це місце представників української влади, зате там відразу були люди з російського телеканалу LifeNews.

Тим часом у соцмережах писали, що сепаратисти й місцеве населення вдавалися до мародерства на місці катастрофи літака, яким багато людей летіли в літні відпустки. У кількох попередніх випадках, коли збиті сепаратистами українські військові літаки падали на підконтрольні їм території, ці літаки швидко розтягали на брухт кольорових металів.

Авіалайнер «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» із 298, за останніми даними, людьми на борту, що летів рейсом MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи в четвер над сходом України і впав у Донецькій області, неподалік міста Тореза, поблизу кордону з Росією. Всі загинули.

Розвідка США, за повідомленнями, вже підтвердила, що літак був збитий ракетою «земля – повітря», але ще не визначила, хто і з чиєї території запустив її. За найімовірніше вважають припущення, що літак збили проросійські сепаратисти, які отримали зенітно-ракетні комплекси «Бук» від Росії, як то раніше ставалося з іншими різновидами озброєнь.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені переговори сепаратистів, у яких вони розмовляють про збитий ними літак і доповідають про це, як стверджується, кураторові з Москви.

Проросійські сепаратисти спершу публічно заявляли, що успішно збили, як вони вважали, український військово-транспортний літак. Ці їхні заяви широко публікували російські засоби інформації.

Але як тільки з’ясувалося, що літак був пасажирський, вони почали стверджувати, що не причетні до того і не мають озброєнь, здатних збити літак на висоті 10 кілометрів. При цьому з їхніх сторінок у соцмережах почали видаляти повідомлення попередніх днів про наявність у сепаратистів саме таких потужних систем протиповітряної оборони, якими вони раніше «пишалися».

Президент Росії Володимир Путін уже складав вину за катастрофу на Україну, твердячи, що вона сталася, мовляв, через те, що українська влада відновила бойові дії проти сепаратистів на сході країни.

Президент України Петро Порошенко заявляв, зі свого боку, що після збиття літака «війна вийшла за територію України» і «весь світ побачив справжнє обличчя агресора, адже збиття мирного літака є актом міжнародного тероризму, спрямованого проти всього світу», а проти України здійснюється зовнішня агресія, яка є не лише проблемою України, а й загрозою європейській і глобальній безпеці, подолання якої потребує спільних зусиль.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера («Бєса») про збитий пасажирський літак

XS
SM
MD
LG