Доступність посилання

ТОП новини

Влада змінилась, а корупційні схеми – ні?


Василь Цар
Василь Цар

Львів – Минув Майдан, змінились чиновники, але корумповані схеми залишаються. Як приклад, історія заслуженого лікаря України, відомого у Закарпатті хірурга Василя Царя, який два роки, попри всі виграні суди, не може поновитися на посаді головного лікаря Міжгірської районної лікарні. Торік Радіо Свобода розповідало про судові тяганини, нині продовження історії звичайного громадянина, який хоче працювати без корупційних схем.

Василя Царя було звільнено з посади головного лікаря у 2011 році, згідно з розпорядженням тодішнього голови райадміністрації, представника Віктора Януковича – Василя Щура. Мовляв, лікар «неправильно надавав персоналу відпустки», хоча очолював шпиталь 7 років, а пропрацював у ньому хірургом – 20. За словами лікаря, проблеми у нього почались, коли він відмовився на виборах працювати на Партію регіонів, а також відмовився купувати бензин для швидких і продукти для хворих на вказаних владою заправці і гуртівні, де ціни були вищі, аніж на інших підприємствах.

Одразу ж районна рада ухвалила новий статут діяльності районної лікарні, позбавивши керівництво шпиталю всіх повноважень. Тобто фінансовий, господарський і кадровий контроль здійснює районна адміністрація.

Схему поборів змінювати не хочуть
Василь Цар

«Ми маємо такі схеми, де контроль за фінансовими, кадровими процесами здійснює державна адміністрація, але, згідно з законом, вона не має права втручатись у фінансово-господарську діяльність юридичної особи. Ніхто не має контролю, що і як вони купили для лікарні. А прийде КРУ, то домовляться. Схему поборів змінювати не хочуть», – розповідає лікар.

Лікарнею керують чиновники

Суд визнав, що Василя Царя звільнено незаконно, з порушенням трудового законодавства і згідно з рішенням Апеляційного суду Закарпатської області весною 2012 вирішив – він має бути поновлений на посаді головного лікаря.

Голова Міжгірської районної адміністрації Закарпатської області Андрій Шекета наголосив у коментарі Радіо Свобода, що Василь Цар поновлений на посаді.

У медицині в районі багато чого натворили попередники. Кримінальна справа на попереднього керівника медицини в районі вже передається у суд. А Василеві Царю я сказав, щоб йшов і працював. Я виконав рішення суду щодо поновлення його на посаді головного лікаря
Андрій Шекета

«Реально він про це знає, а формально робить вигляд, що не знає. Я виконав рішення суду щодо поновлення його на посаді головного лікаря, а що стосується повноважень, то це управлінські речі. За час, коли його звільнено, районна рада змінила статут лікарні, а після Майдану сесія райради забрала делегування повноважень адміністрації у сфері охорони здоров’я. Я не можу змінити статут, а вони не можуть керувати. Це ще довга історія. Рахунки адміністрації вже заблоковані 15 місяців через судову справу лікаря. У медицині в районі багато чого натворили попередники. Кримінальна справа на попереднього керівника медицини в районі вже передається у суд. А Василеві Царю я сказав, щоб йшов і працював», – пояснив голова райадміністрації.

«Відкати» у медицині – річ відома

Однак Василь Цар зауважив, що не бачив наказ на поновлення його на посаді головного лікаря. Однак вимагає передусім повернення повноважень керувати шпиталем так, як це було до його звільнення. Бо не хоче працювати за корупційними схемами, встановленими попередньою владою. Вважає, що за використанням бюджетних коштів має бути строгий контроль.

У лікарні є директор і головний лікар, які не виконують ніяких функцій, ні фінансові, ні господарські, на кадрові, водночас відповідають за лікувально-діагностичний процес. А всіма питаннями займається адміністрація. Це чисто корупційна схема
Василь Цар

«Ці корупційні схеми не хочуть міняти. У лікарні є директор і головний лікар, які не виконують ніяких функцій, ні фінансові, ні господарські, на кадрові, водночас відповідають за лікувально-діагностичний процес. А всіма питаннями займається адміністрація. Це чисто корупційна схема, а мова про бюджетні кошти. У мене таке враження, що мене до лікарні бояться допустити, бо я володію інформацією і всі ці схеми припиню. А вони цього не хочуть», – говорить Василь Цар.

За словами лікаря, подолати схему «відкатів», пов’язаних з закупівлею необхідного для лікарні за державні гроші, але за значно завищеними цінами, не бажають вже й представники нової влади. До того ж їм вигідно працювати із заляканим медичним персоналом, який самі ж чиновники і набирають.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG