Доступність посилання

ТОП новини

БРІКС створює банк і концентрується на енергетиці


П’ять країн – членів організації БРІКС, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка, зробили значний крок до посилення економічної співпраці, створивши Банк нового розвитку. Лідери п’ятьох країн, економіки яких стрімко розвиваються, на саміті в бразильському місті Форталеза також домовились значно посилити співпрацю в енергетичній галузі.

На країни-члени БРІКС припадає нині 21 відсоток світового валового внутрішнього продукту. Беззастережним лідером залишаються країни-члени «Групи семи» – вони виробляють 45 відсотків ВВП планети. На решту світу припадає приблизно третина глобального ВВП.

Ознакою прагнення країн БРІКС до тіснішої співпраці є створення Банку нового розвитку – хтось вже поспішив окреслити його як альтернативний Світовий банк або «бріксівський» Міжнародний валютний фонд.

Новий Банк розвитку країн БРІКС матиме статутний фонд у 100 мільярдів доларів
Ділма Руссефф

«Новий Банк розвитку країн БРІКС матиме статутний фонд у 100 мільярдів доларів. Початковий внесок у 50 мільярдів доларів буде розподілений рівномірно між державами-засновницями – п’ятьма країнами-членами БРІКС», – пояснила господар саміту президент Бразилії Ділма Руссефф.

Змагання за місце штаб-квартири

За словами бразильського президента, першим главою спостережної ради Банку буде представник Росії, першим головою ради директорів буде бразилієць, а першим президентом представник Індії. Південна Африка відкриє у себе перше регіональне представництво, а штаб-квартира нової глобальної фінансової установи буде розташована в Шанхаї.

До речі, про місце розташування штаб-квартири перед самітом були суперечки – кожна країна хотіла мати його у себе, але зрештою зупинили вибір на Шанхаї.

Новий Банк розвитку стане в пригоді країнам БРІКС, але він буде підтримувати й інші країни, які розвиваються
Нарендра Моді

«Новий Банк розвитку, про створення якого ми говорили два роки тому на зустрічі у Делі, став реальністю на саміті у Форталезі. Він стане в пригоді країнам БРІКС, але він буде підтримувати й інші країни, які розвиваються», – заявив прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді.

Внутрішній дисбаланс

Оглядачі вказують на те, що всередині БРІКС існує наразі певний економічний дисбаланс.

На Китай припадає понад половина всього ВВП БРІКС, тобто більше, аніж сумарне ВВП чотирьох інших країн-членів організації. Росія в обсязі ВВП незначно відстає від Бразилії, але трішки випереджає Індію.

П’ять країн БРІКС також вирішили активізувати співпрацю в енергетиці – зокрема створивши у майбутньому спеціальний енергетичний банк.

Ми пропонуємо створити енергетичну асоціацію країн БРІКС. Під її дахом можна було б створити резервний банк палива та інститут енергетичної політики. Ці кроки дозволили б зміцнити енергобезпеку наших країн
Володимир Путін

«Ми пропонуємо створити енергетичну асоціацію країн БРІКС. Під її дахом можна було б створити резервний банк палива та інститут енергетичної політики. Ці кроки дозволили б зміцнити енергобезпеку наших країн», – сказав президент Росії Володимир Путін.

Російське керівництво наполягає, що одним з лейтмотивів існування БРІКС є прагнення не допустити одно полярності світу, під яким мається на увазі геополітичне та економічне домінування Сполучених Штатів.

Але в світі й так уже кілька полюсів – той же Європейський союз, та й БРІКС також має глобальні амбіції.

Проте, як зауважують оглядачі, глобалізований сучасний світ – це все ж таки не стільки світ суперництва і протистоянь, а радше світ співпраці і взаємного врахування інтересів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

XS
SM
MD
LG