Доступність посилання

ТОП новини

Жертви катастрофи: кому не пощастило в небі над Україною


Громадянство пасажирів «Боїнга-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Національності пасажирів Boeing 777

На борту літака Boeing-777 малайзійських авіаліній було всього 298 пасажирів. Із них 15 членів екіпажу літака були громадяни Малайзії. Літак прямував із Амстердама до Куала-Лумпура.

У літаку летіло 192 нідерландці, 44 малайзійці (включно із членами екіпажу), 27 австралійців, 12 індонезійців, 10 громадян Великобританії, 4 німці, 4 бельгійці, 3 філіппінці, 1 громадянин Канади й 1 новозеландець. Дехто мав кілька громадянств: серед загиблих – один громадянин США, який водночас мав громадянство Нідерландів, і один південноафриканець, який був також британцем.

На борту перебувало 80 дітей і троє немовлят.

Серед повідомлень ЗМІ є інформація про те, що на борту літака була 83-літня бабуся нинішнього прем’єр-міністра Малайзії Наджиба Туна Разака – пані Пуан Шрі Сіті Аміра. Із Амстердама до Джакарти – таким був за планом маршрут, імовірно, найстаршого за віком пасажира Boeing-777.

Як повідомляли спершу світові ЗМІ, на борту літака було 108 учених – найбільших фахівців із лікування СНІДу. В літаку був і 49-літній речник Всесвітньої організації охорони здоров’я Ґленн Томас. Усі вони летіли до австралійського Мельбурна, щоб узяти участь у 20-й міжнародній науковій конференції з проблем лікування СНІДу, яка має відкритись 20 липня.

Пізніше уточнили, що делегатів конференції на борту літака було шість.

Членом делегації був і відомий нідерландський учений Юп Ланґе. «Юп був повністю відданий лікуванню СНІДу і охороні здоров’я в Азії та Африці» – так про нього згадує колега, професор університету Нового Південного Уельсу Дейвід Купер.

Стало відомо також, що в літаку було двоє британських фанів футбольної команди Newcastle United – вони поспішали підтримати гру своєї команди до Нової Зеландії.

Але стаються і дива. Молода родина з Шотландії – батьки та їхня 3-літня донечка – просто запізнились і не дістались до літака. Всі спроби Іззи й її чоловіка Барі прорватись на борт не мали успіху, через те вони були дуже засмучені. Лише пізніше, через кілька годин, родина усвідомила, що доля їм подарувала життя.

І, навпаки, подвійне нещастя спіткало родину Манн із Австралії. Двоє її членів загинули нині у лайнері «Малайзійських авіаліній» – після того, як двоє інших зникли безвісти в такому ж «Боїнгу» тих же «Малайзійських авіаліній» рейсу з Куала-Лумпура до Пекіна, який зник за досі не встановлених обставин десь над Тихим океаном у березні цього року.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG