Доступність посилання

ТОП новини

Клименко: Транспортна блокада – це один зі шляхів повернення Криму Україні


Андрій Клименко
Андрій Клименко

Київ – Деякі іноземні морські та повітряні судна продовжують прибувати на територію анексованого Криму, незважаючи на заборону міжнародних транспортних організацій і загрозу санкцій. Українські експерти та волонтери у відповідь запустили проект «Чорний список». У режимі он-лайн вони публікують перелік усіх плавзасобів та літаків, які нелегально проникли в порти півострова. Один з ініціаторів цього починання, головний редактор сайту «BlackSeeNews» Андрій Клименко в інтерв'ю для Крим.Реалії розповів про те, як багато іноземних судів незаконно зайшли до Криму, і які санкції тепер їм загрожують.

Експерт: Транспортна блокада – спосіб повернути Крим Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00


– Андрію, розкажіть докладніше про ваш проект «Чорний список». З якою метою ви відстежуєте судна, які зайшли на півострів?

– Після анексії Криму та ухвалення резолюції Генасамблеї ООН ми побачили, що, незважаючи на ухвалені документи, на відповідних ресурсах є відмітки суден, які заходять в порти Криму. Ми поцікавилися, хто це, і з'ясували, що це не тільки судна, що належать російським судновласникам. Серед них були судна, якими володіють компанії Туреччини та Греції.

У Ялту на день Росії зайшов круїзний парусник Болгарії. У червні ми зафіксували перевезення автомобільної техніки з порту Темрюк на Таманському півострові в порт Керч італійським поромом. Ми визнали, що це неправильно і почали це фіксувати. Потім подумали, як з цим боротися, і разом з нашими партнерами з «Майдану закордонних справ» ми знайшли методи боротьби з цим і досягли деяких успіхів.

Проект «Чорний список» з'явився як морський. Потім до нього додався авіаційний розділ. Скоро до нього буде доданий інвестиційний чорний список

Проект «Чорний список» з'явився як морський. Потім до нього додався авіаційний розділ. Скоро до нього буде доданий інвестиційний чорний список. Я не виключаю, що незабаром з'явиться чорний список українських і зарубіжних компаній, які, незважаючи ні на що, намагаються продовжувати роботу на окупованих територіях.

Коли Путіну не вдалася реалізація плану створити сухопутний прохід з Донбасу берегом Азовського моря, через Маріуполь, Бердянськ, Генічеськ до Криму, для них сталася катастрофа. Це фундаментальна наукова основа для повернення Криму, причому досить швидкого. Крим, відрізаний від материка, – це геоекономічний острів, в якому всі проблеми пов'язані з тим, що наявна логістика не може забезпечити всі потреби цього регіону. Тому економічна і транспортна блокада – це один із шляхів стратегії його повернення Україні.

– Скільки іноземних суден нелегально зайшло на територію півострова з того моменту, коли ви почали моніторинг?

– Зараз ми можемо говорити про цифру 40. Наші українські розробники програмного забезпечення недавно подарували нам безкоштовний доступ до дуже гарної програми відстеження суден, яка дозволяє, як машина часу, відмотати час назад. Зараз ми цим займаємося і дивимося ситуацію у кожному з кримських портів.

У своєму моніторингу ми починаємо відлік з 27 березня – дня, коли пройшла сесія Генеральної асамблеї ООН, яка окремо розглядала питання територіальної цілісності України. Тоді Генасамблея закликала держави, міжнародні організації та інші структури не вчиняти дій, які прямо або побічно можуть трактуватися як визнання зміненого статусу АРК і Севастополя.

Генасамблея закликала держави, міжнародні організації та інші структури не вчиняти дій, які прямо або побічно можуть трактуватися як визнання зміненого статусу АРК і Севастополя

Після цієї резолюції всі держави, компанії та організації, які поважають себе, почали її виконувати. Тут же відреагували всі круїзні компанії, але знайшлися паршиві вівці, які є в будь-якому стаді. Є 40 суден, які незаконно перетнули кордон України. З них приблизно 15 – турецьких, 15 – грецьких. Обидві ці країни – члени НАТО. Позиція альянсу з приводу Криму абсолютно однозначна і жорстка. Греція – член Євросоюзу, а Туреччина – асоційований член Євросоюзу. При цьому їхні судноплавні компанії ігнорують заклик Генасамблеї, і всі роблять вигляд, що цього не помічають. Також ми зафіксували одне судно з Румунії, а також вітрильник з Болгарії. Він не просто прийшов до Ялти, він прийшов туди 12 липня, коли там з жахливим пафосом святкували День Росії. Цей вітрильник, стоячи на набережній, виконував центральну роль у сценарії, який там розігрувався. Важливо підкреслити, що жодне російське ЗМІ не згадало про те, що болгарський вітрильник брав участь у святкуванні. Мабуть, з боку болгар було прохання їх не згадувати.

Андрій Клименко
Андрій Клименко

​Крім того, до анексії існувала поромна лінія Зунгулдак – Севастополь. Нею ходило велике судно «Юсуф Зія Оніс», яке може взяти кілька десятків великовантажних міжнародних автомобілів. Після того, як ми опублікували свої матеріали, і до цієї справи підключилися українські дипломати, вони перестали ходити. Потім вони швиденько за десять днів нібито продали цей пором. Він змінив прапор з турецького на республіку Палау – це держава в Філліпінському морі з населенням 19 тисяч людей. І він тепер знову ходить із Зонгулдака в Севастополь. Більше того, ми зафіксували, як цей пором здійснив кілька рейсів з Новоросійська до Севастополя. Наші джерела сказали, що всі російські десантні кораблі возять до Сирії ракетні комплекси, і Росії не вистачає суден для перевезення бойової техніки. І вони використовували цей турецький пором для транспортування зброї з Новоросійська до Севастополя.

– Це сталося ще до того, як цей пором змінив прапор?

– Так.

– А взагалі він спеціалізується на торгових поставках?

– Звичайно. Возити він може що завгодно, серед іншого й кілька десятків пасажирів. Є ще два пороми з подібною історією, але іншої турецької кампанії. Називалися вони «Улусой» і «Улусой-2 ». Вони дуже різко змінили назву на «Севастополь» і «Новоросійськ», за десять днів були фіктивно продані і повісили собі на щоглу прапори тієї ж республіки Палау. Тепер вони ходять маршрутом Новоросійськ – Феодосія, допомагаючи країні-окупанту. Ми працюємо щодо цієї ситуації, і, я думаю, що для реального власника будуть серйозні наслідки.

– Екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нещодавно сказав, що прокуратура Туреччини завела кримінальну справу стосовно власників лайнера «Адріана», який 14 липня зайшов у кримський порт. Це єдиний випадок, коли зарубіжні правоохоронці зайнялися судновласниками, що порушують кримське ембарго?

– За кордоном, це перший випадок.

– Ви намагаєтеся протидіяти незаконному прибуттю іноземних судів у Крим як громадська ініціатива. А держава достатньо робить для того, щоб контролювати ситуацію в портах анексованої території?

– Звичайно ж, недостатньо. Я не можу їх не критикувати, але я не хочу робити це в різкій формі. Нинішній уряд існує лише чотири місяці. Йде війна, скрізь де тонко, там і рветься. У державному апараті кадри змінилися на 80 відсотків. Живити ілюзії, що ці кадри кинуться захищати інтереси України не варто. Тому, на мій погляд, зараз дуже висока роль громадських організацій, щоб брати участь у цій війні, хто як може.

– Як після анексії українські та російські прикордонники тепер ділять морський простір?

З Керчі до Маріуполя бойовики безперешкодно переправляють зброю

– Це хороше запитання, на яке немає відповіді. Анексія Криму Росією з їхньої точки зору передбачала також анексію континентального шельфу і територіальних вод. Територіальні води – це дванадцять миль, або приблизно двадцять два кілометри від берега. Морський кордон охороняється прикордонниками та радіотехнічними засобами контролю. Але це стосується Чорного Моря, а в Азовському – взагалі нічого не розмежовано. До речі, звідси випливає те, що з Керчі до Маріуполя бойовики безперешкодно переправляють зброю.

Частини морської прикордонної охорони України частково перейшли до Одеси, частково – в Очаків. Я думаю, що у нас зараз великі проблеми з охороною морського кордону. Припустимо, що вони бачать, як судно увійшло в наші територіальні води і прямує, наприклад, у Севастополь або до Феодосії. У цей момент ми з ним можемо робити все, що завгодно: затримувати, заарештовувати, відкрити попереджувальний вогонь і вогонь на ураження. Але я не бачу, щоб наша прикордонна охорона піднімала цю проблему. Мабуть їм не до того, всі зусилля кинуті зараз на Донбас.

– У міністерстві юстиції України говорять, що нарахували російським авіакомпаніям, які здійснюють перельоти до Криму, штрафи розміром 200 мільйонів гривень. Чи вдасться, на ваш погляд, отримати цю компенсацію?

– Реально все, якщо вести справу грамотно і наймати хороших адвокатів. Доказова база є. Але у мене питання до пана Петренка (міністр юстиції України – авт.). Чому він про це сказав тільки через місяць, після того як ми почали щодня публікувати цю інформацію. За законом «Про окуповані території» групове порушення, спрямоване на підрив інтересів України, передбачає до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією судна. А дії авіакомпаній підпадають саме під цю статтю. Слава богу, якщо в міністерстві почали роботу. Але висвітлення її поки вкрай погане.

Міжнародна асоціація цивільної авіації, як структура, підпорядкована ООН, не може не виконувати рішення Організації об'єднаних націй. Але у цієї організації дуже багато справ, тому питання санкцій стосовно російських авіакомпаній може затягуватися

Був такий прецедент. Один із членів путінського кооперативу «Озеро» злітав до Криму на своєму особистому літаку, а потім вирішив полетіти в Європу. Але там його не прийняли, обґрунтувавши тим, що у нього зафіксована посадка на окупованій території. Це показує, що Міжнародна асоціація цивільної авіації, як структура, підпорядкована ООН, не може не виконувати рішення Організації об'єднаних націй. Але у цієї організації дуже багато справ, тому питання санкцій стосовно російських авіакомпаній може затягуватися.

– Зрозуміло, що російські авіакомпанії ігнорують заборону на польоти до Криму. А літаки інших країн сідали в аеропортах півострова?

«Аерофлот» або не літатиме до Криму, або він не літатиме до Європи і США

– Кілька днів тому прилітав літак Камбоджійської компанії. Вона зробила пробний рейс. Зазвичай її літаки літають у Китай, В'єтнам та інші країни цього регіону. Окрім неї в Крим прибувають авіалайнери російських компаній із серії тих, яких не шкода. Наприклад, «Грозний Авіа». Це кампанія, в якої немає зарубіжних санкцій. У зв'язку з цим їй не страшні ніякі санкції. Те саме стосується декількох невеликих компаній з різних областей Росії. Але є й великі компанії, які літають по всьому світу, і дозволяють собі забезпечувати перельоти з Криму.

Але ми доб'ємося того, що «Аерофлот» не літатиме в Сімферополь. Нехай там літає «Грозний Авіа» до того часу, поки не потрібно буде повертати Крим. А «Аерофлот» або не літатиме до Криму, або він не літатиме до Європи і США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG