Доступність посилання

ТОП новини

Гельсінська комісія США: аварія малайзійського літака – це наслідок путінської дестабілізації України


Гельсінська комісія США вимагає безперешкодного доступу до місця аварії малайзійського «Боїнга-777» для проведення незалежного міжнародного розслідування. Відкритий лист із цим зверненням оприлюднений на сайті американської організації, яка ще має назву Комісія з безпеки та співпраці в Європі.

«Збиття літака «Малайзійських авіаліній» є невимовною трагедією. Цього не повинно було трапитися, і винні мають бути притягненні до відповідальності, – зазначив голова Гельсінської комісії сенатор Бен Кардін, висуванець штату Меріленд. – Я закликаю до міжнародних зусиль щодо розслідування причин та винуватців трагедії. Особливо я вітаю зусилля і мужність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка прибула на місце аварії. І велике розчарування було почути, що вони були змушені відійти назад через якихось 75 хвилин через агресію з боку підтримуваних Москвою сепаратистів».

За словами сенатора, авіакатастрофа є наслідком російської агресії в Україні, яка ще почалась захопленням Криму, це «наслідок путінської дестабілізації України».

Співголова комісії, конгресмен-республіканець від штату Нью-Джерсі Кріс Сміт висловив співчуття родинам загиблих, що віддали своє життя «з рук, ймовірно, «російських оперативників».

«Я закликаю президента енергійно працювати для отримання повного доступу до ідентифікації загиблих, рятувальних робіт та міжнародного розслідування. Вся територія повинна розглядатися як місце вчинення злочину – через те, що літак був збитий ракетою «земля-повітря», запущеною з території, контрольованої сепаратистами. Це відповідає схемі дій, коли бойовики-сепаратисти вже збивали українські військові літаки і вертольоти, за що вони взяли на себе відповідальність», – заявив він.

Гельсінська комісія висловила також стурбованість, що сепаратисти можуть приховати чимало деталей рослідування, бо вони контролюють територію, де трапилась катастрофа.

Комісія з безпеки та співробітництва в Європі, відома також як Гельсінська комісія, є незалежною організацією уряду США, яка займається моніторингом дотримання Гельсінських угод та зміцнює безпеку, підтримуючи права людини, демократію, економічну, природоохоронну та військову співпрацю між 56 країнами.

Комісія складається із 9 представників, висунутих Сенатом США, 9 – від Палати представників Конгресу. До неї також входять по одному представнику від Державного департаменту, Міністерств торгівлі та оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG