Доступність посилання

ТОП новини

Кому Путін уночі адресував нервозне звернення?


Путін: катастрофи «Боїнга» не було б, якби в Україні не воювали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Путін: катастрофи «Боїнга» не було б, якби в Україні не воювали

У ніч на понеділок російський президент Володимир Путін виступив зі зверненням з приводу катастрофи малайзійського пасажирського «Боїнга». Експерти вважають, що в заяві Путіна не було особливих одкровень, проте звертають увагу на примітні обмовки, а також час виступу, який відбувся лише через кілька днів після трагедії.

Виступу президента Росії Володимира Путіна після трагедії з малайзійським «Боїнгом» чекали кілька днів. Тим часом, після кількох різких висловлювань і звинувачень на адресу російського керівництва західних лідерів і телефонних бесід із деякими з них, Путін таки виступив. Але, на думку експертів, обмежився загальними фразами.

«Ніхто не повинен і не має права використовувати цю трагедію для досягнення своїх вузькокорисливих політичних цілей. Такі події повинні не роз’єднувати, а об’єднувати людей», – заявив у своїй промові Путін.

Нервозність і поспішність

Західні лідери давно вимагали від російського керівництва припинити підтримку сепаратистів і тим самим сприяти деескалації збройного конфлікту на сході України. Росія ж тягнула час і твердила про необхідність переговорів. Катастрофа малайзійського «Боїнга» фактично зруйнувала гру російського лідера. Саме цим пояснює нервозність Володимира Путіна і очевидну поспішність у підготовці його виступу політолог Станіслав Бєлковський.

Путін дуже знервований. Стає зрозумілим, що Росія винна в тому, що відбулося з малайзійським «Боїнгом»
Станіслав Бєлковський

«Володимир Путін дуже знервований усім розвитком подій. Він був упевнений, що зможе зіграти на суперечностях між Сполученими Штатами та Євросоюзом. До катастрофи «Боїнга» він був налаштований дуже оптимістично. Зараз, коли вже стає зрозумілим, що, по-перше, Росія прямо стоїть за сепаратистами та терористами, по-друге, мабуть вона винна в тому, що відбулося з малайзійським «Боїнгом» – це дуже дратує російського президента, він хоче повернутися до певного формату діалогу із Заходом. Але не розуміє, чи це можливо в таких умовах, які складаються зараз», – зазначив Бєлковський.

Чи дослухаються сепаратисти до Путіна?

Деякі експерти вважають, що виступ Путіна став результатом тиску західних лідерів, які вимагали вплинути на ситуацію на сході України і сприяти допуску міжнародних експертів до розслідування причин катастрофи малайзійського «Боїнга». На думку керівника Центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктора Мироненка, найближчим часом стане зрозуміло, чи має вплив російське керівництво на сепаратистів.

«При високій вірогідності того, що все ж таки літак було збито саме сепаратистами, якщо це так, то у мене дуже великі сумніви відносно того, чи користується російське керівництво якимось впливом у сепаратистів. Чи в них вже немає ніякого виходу і вони будуть діяти на свій особистий розсуд. Мені здається, що просто треба почекати, яка буде реакція з боку тих людей, які реально контролюють більшість території, на якій знаходяться уламки літака, і на якій треба працювати експертам», – наголосив Віктор Мироненко.

Виступ Володимира Путіна відбувся близько другої години ночі за московським часом, коли більшість громадян Росії, принаймні, на тій частині її території, яка межує з Україною, спала. Тому запитання, до кого звертався Володимир Путін – так і залишилося відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG