Доступність посилання

ТОП новини

По Донецьку поки їздять лише танки сепаратистів – блогер Казанський


Денис Казанський, блогер (фото з персональної сторінки у Facebook)
Денис Казанський, блогер (фото з персональної сторінки у Facebook)

Київ Донеччани, які підтримували угруповання «Донецька народна республіка», починають усвідомлювати, що бойовики не здатні забезпечити нормальне життя міста. Таку думку в інтервʼю Радіо Свобода висловив донецький блогер Денис Казанський. За його спостереженнями, жителі Донецька розуміють, що гарантувати їхній мінімальний комфорт, а саме – зарплати і пенсії – наразі може лише Київ. Водночас Денис Казанський розповідає, що суттєвого поступу з боку сил АТО у самому Донецьку наразі непомітно.

– Важко зрозуміти, що відбувається, чи просунулася десь по місту українська армія, чи ні. Візуально немає таких підтверджень, що армія чи Нацгвардія зайшли до міста і щось контролюють.

– Тобто танки українські по місту не їздять?

– Ні, не їздять. Поки їздять лише танки сепаратистів.

– Яка ситуація нині з транспортним сполученням і чи можуть люди, які хочуть виїхати з Донецька, залишити місто?

Всі виїзди з Донецька фактично пролягають по лінії фронту і прострілюються

– Вони можуть це зробити, але це – великий ризик, бо всі виїзди з Донецька фактично пролягають по лінії фронту і прострілюються. Але потяги ходять, в принципі, рейки цілі. Рух якийсь із Донецька є.

– Як місцеві жителі ставляться до представників ДНР? Чи чекають донеччани на прихід сил антитерористичної операції?

– Згідно з моїми спостереженнями, ситуація змінюється. Багато людей просто втомилися. Вони розуміють, що нормального життя з цими хлопцями (з «Донецької народної республіки» – ред.) не буде, що «ДНР» – це не держава, це просто військове угруповання, яке може воювати, може отримувати зброю, вбивати, стріляти. Але, припустимо, що війна завтра закінчиться, – як ці люди будуть керувати містом?

Місцеві жителі жаліються, що немає пенсії, немає зарплатні. Люди побачили, що без Києва вони насправді нічого не отримують

Вже зараз місцеві жителі жаліються, що немає пенсії, немає зарплатні. Люди побачили, що без Києва вони насправді нічого не отримують. Ці терористи нічого не дадуть: вони не виділяють ніяких коштів, не можуть налагодити роботу підприємств.

– Тобто ці формулювання – «уряд ДНР», «парламент ДНР» – лише слова?

– Вони з самого початку використовували це для ширми, прикриття цих російських терористів, щоб це не було схоже на окупацію. Тому зібрали донецьких людей – на кшталт Губарєва, Пушиліна, які просто виконували роль «опереточних» «міністрів», «депутатів».
Це – відверта окупація. Російська зброя, російські диверсанти, російські найманці, які воюють, – наразі їм уже не до цих дрібниць. Всі ці «міністри» кудись зникли, хоча ніякої функції вони все одно не виконували.

– Ще тиждень тому стало відомо, що Донецьк залишив його міський голова Олександр Лукʼянченко. Як Ви оцінюєте такий крок?

Є проблема із бомбосховищами – людям немає куди сховатися від бомбардувань, від снарядів

– На мою думку, капітан завжди має залишати судно останнім. У Донецьку залишається дуже багато громадян, які потребують допомоги. Є проблема, наприклад, із бомбосховищами – людям немає куди сховатися від бомбардувань, від снарядів.

Люди намагаються телефонувати у міськраду, у міськвиконком, а там або ніхто не відповідає, або їх відверто посилають. Тому що секретар міськради втік із міста, мер втік, влада у місті не працює. Донецьк уже занурився в анархію, на жаль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG