Доступність посилання

ТОП новини

Латвія та Естонія не пускають до країни акторів-симпатиків агресії Росії проти України


Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Рига – Латвія й Естонія в черговий раз засвідчили свою підтримку Україні. Зокрема Латвія внесла до «чорного списку» російських співаків – Йосипа Кобзона, Олега Газманова та Аллу Перфілову, більш відому під сценічним ім’ям Валерія. А Естонія скасувала виступ американського актора й співака Стівена Сіґала на джазовому фестивалі «Серпневий блюз». Ці зарубіжні культурні діячі публічно підтримують агресивну політику Росії щодо України.

Російським співакам, які мали намір узяти участь у щорічному фестивалі «Нова хвиля», що 22 липня розпочинається в Юрмалі, на невизначений термін заборонили в’їзд до Латвії.

Співачка Валерія
Співачка Валерія

У Міністерстві закордонних справ Латвії пояснили, що особи, які потрапили до «чорного списку», своїми діями підривають суверенітет України і загрожують її територіальній цілісності.

Співачка Валерія була однією з зірок російської естради, яка в березні цього року під час концерту на Червоній площі в Москві вихваляла політику президента Путіна та анексію Криму. Олег Газманов та Йосип Кобзон також активно підтримують російську агресію в Україні.

«Не дозволимо створити в Латвії анклав, який загрожуватиме політиці ЄС»

Едгарс Рінкевичс
Едгарс Рінкевичс

«Не думаю, що в умовах нинішньої пропагандистської інформаційної війни ми можемо дозволити створити в Латвії анклав, який загрожуватиме політиці ЄС», – наголосив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, коментуючи своє рішення щодо внесення до списку персон нон ґрата цих осіб.

Міністр наголосив, що рішення не стосується міжнародного конкурсу молодих виконавців «Нова хвиля» загалом, наразі він порадив організаторам не плутати політику з культурним заходом.

Російська сторона не забарилася з реакцією. Міністерство закордонних справ Росії викликало для пояснень посла Латвії у Москві Астру Курме.

Йосиф Кобзон назвав рішення латвійського зовнішньополітичного відомства, «діями Латвії за вказівкою США». Продюсер Валерії Йосип Пригожин зазначив, що це рішення юридично необґрунтоване і закликав до бойкоту Латвії, а директор Газманова наголосив, що співак, незважаючи ні нащо, поїде на конкурс «Нова хвиля» до Юрмали.

Наразі міністр внутрішніх справ Латвії Ріхардс Козловскіс зауважив, що рішення міністра закордонних справ про внесення осіб до «чорного списку» набуває чинності одразу після його підпису, і, якщо ці особи знаходяться в Латвії, вони повинні протягом доби залишити країну.

Сигнал Росії

Більшість латвійців підтримали рішення Міністерства закордонних справ Латвії внести Козбона, Валерію та Газманова до «чорного списку».

«Рішення міністерства є логічним. Це – сигнал для Росії, що ми не приймаємо посягання на суверенність будь-якої країни. З іншого боку, це рішення символічне, а до «чорного списку» слід би внести й інших російських діячів, які підтримують політику Путіна в Україні», – зазначив експерт Центру дослідження політики Східної Європи Ріналс Гулбіс.

Також в Естонії організатори фестивалю «Серпневий блюз» відкликали запрошення для кіноактора і джазмена Стівена Сіґала. Причиною стало те, що Сіґал підтримує політику Володимира Путіна, анексію Криму і є прихильником угруповання «Донецька народна республіка». Зокрема Сіґал планує заспівати у Севастополі на зльоті мотоциклістів гімн «ДНР», яка в Україні визнана терористичною організацією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG