Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон про часткову мобілізацію


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про часткову мобілізацію», затверджений парламентом напередодні.

Після публікації документа в офіційній пресі розпочнеться часткова мобілізація протягом 45 днів на території всіх регіонів України, окрім Криму і Севастополя.

«Призов військовозобов’язаних, резервістів і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву», – мовиться в документі.

На місцеві органи влади покладено зобов’язання щодо оповіщення громадян про мобілізацію та виділення будівель і споруд відповідно до мобілізаційних планів.

Як йдеться в тексті документа, необхідність ухвалення рішення про часткову мобілізацію обумовлена «поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців і працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території Росії поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України, з метою забезпечення оборони держави, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до пунктів 1, 17, 20 частини 1 статті 106 Конституції України».

За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, цей закон (третя хвиля мобілізації) «дасть змогу привести додатково у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення».

XS
SM
MD
LG