Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон: Рейс MH17 був уражений російською ракетою SA-11 (європейська преса)


Провідні західні видання публікують попередні висновки офіційного Вашингтона з розслідування катастрофи з малайзійським «Боїнгом-777» на Донбасі над Торезом 17 липня. Хоча й американська розвідка заявляє, що поки що не бачить прямої участі Росії у цій трагедії, але офіційні особи США вже заявили, що, згідно з даними їхніх військових фахівців, засоби спостереження США зафіксували слід ракети SA-11 (російська назва ЗРК «Бук») безпосередньо перед її вибухом біля малайзійського «Боїнга-777». Відомий американський експерт, колишній представник США в НАТО, Іво Даалдер закликає зі сторінок преси США та ЄС до рішучих санкцій проти Росії, коли нинішня поведінка президента Путіна і його «згубний» для Росії курс вже недопустимі.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон погодився з пропозицією уряду Нідерландів, щоб так звані «чорні скриньки» рейсу MH17 дослідили саме британські експерти. Україна погодилася на те, щоб малайзійські експерти, котрі отримали «чорні скриньки» з рук сепаратистів у Донецьку, відразу передали їх до Британії. Київ також заявив, як пише газета з Варшави, що руки його експертів поки що не торкалися ні до «чорних скриньок», ні до уламків «Боїнга-777», хоча українські фахівці під керівництвом Нідерландів братимуть рівноцінну участь у розслідуванні причин катастрофи рейсу MH17. Газета також цитує прем’єр-міністра Австралії Тоні Еббота, який заявив, що ще не відомо, чи всі останки жертв катастрофи потрапили до Харкова і потім були переправлені до Нідерландів.

Впливова The Wall Street Journal публікує дані американських офіційних осіб щодо попереднього аналізу причин катастрофи рейсу MH17, де сказано, що американські фахівці встановили слід ракети, випущеної із ЗРК «Бук» в районі Сніжного, від місця запуска і до враження «Боїнга-777». Тут також йдеться про численні свідчення українських громадян щодо місця пострілу із ЗРК «Бук» та пересування комплексу в районі Тореза – згодом – у бік російського кордону. Серед іншого тут також зазначається, що Росія продовжує підтримувати сепаратистів на Донбасі і постачати їм озброєння та підтримку в людях. У Вашингтоні також заявили, що продовжують уточнення даних про причини катастрофи «Боїнга-777», які незабаром оприлюднять в деталях.

Лондонська Financial Times оприлюднила статтю Іво Даалдера, президента Чиказької Ради з глобальних проблем, котрий був довгий час представником США в НАТО. Відомий експерт вважає, що «стримування Росії вимагає серйозних економічних та політичних заходів, котрі хоча й затратні, але виправдані на майбутнє». Даалдер також закликає США та ЄС – дати зрозуміти всьому світові про «недопустимість нинішньої поведінки Росії». Аналітик зі США вважає, що додаткові санкції Заходу проти Москви будуть мати набагато більший вплив, аніж просто слова, і «вони повинні, – на думку Даалдера, – викликати дебати в Росії щодо мудрості проведення такого згубного курсу, котрий Путін вибрав для їхньої країни».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG