Доступність посилання

ТОП новини

Доля українського православ’я у Криму залежить від дій України – експерт


Сімферополь Ситуація навколо УПЦ Київського патріархату в окупованому Криму дедалі загострюється. Священики зазнають не лише морального, але й фізичного тиску. Днями вночі хтось підпалив дачний будинок, що належав архієпископу Кримському і Сімферопольському УПЦ Київського патріархату. Людських жертв немає.

Остання резонансна подія навколо кримської єпархії УПЦ Київського патріархату сталася у селищі Перевальному на початку липня. Тоді невідомі озброєні люди ввірвалися до храму під час богослужіння, застосували фізичну силу до місцевого священика та парафіян, а автомобіль священика розтрощили. Тепер богослужіння у храмі у Перевальному проводить Московський патріархат.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент заявив, що підпал його дачного будинку в селі Мраморному Сімферопольського району Криму – це погрози і залякування, мета яких – знищення Київського патріархату в Криму. На його думку, це є продовженням ланцюга подій, які почалися після анексії півострова з боку Росії.

«Коли відбуваються протиправні дії проти Київського патріархату, поліція присутня, але не втручається. Це говорить про те, що це є вже державна політика Росії стосовно віруючих Київського патріархату, а через це й до українців, які проживають у Криму», – каже владика Климент.

У Криму залишилося тільки 9 священиків УПЦ КП

Архієпископ також зазначив, що звертався до правоохоронних органів та особисто до міністра «внутрішніх справ» Криму. Але його звернення залишилося без відповіді. Події останніх місяців стали причиною зменшення кількості священиків Київського патріархату в Криму – на сьогодні залишилося 9 осіб із 13.

Владика Климент каже, що кримська єпархія відчуває зазіхання деяких священиків Московського патріархату на майно Київського патріархату в Криму. Священик скаржиться, що українці Криму залишилися без уваги своєї держави.

«Ми досі не маємо гарантій, що держава Україна забезпечить безпеку тим, хто залишився тут, – українцям. Ми не відчуваємо з боку України якоїсь підтримки і якогось захисту», – каже владика Климент.

«Російська православна церква не хоче бачити і терпіти опонентів» – експерт

Взяти коментар у Сімферопольській та Кримській єпархії Московського патріархату не вдалося. У прес-службі «міністерства внутрішніх справ» Криму так і не відповіли на інформаційний запит журналістів Радіо Свобода.

Андрій Юраш
Андрій Юраш

Відомий релігієзнавець Андрій Юраш зауважив, що ця ситуація є продовженням ідеології Російської православної церкви, яка жорстко підпорядковує будь-яких імовірних опонентів, як раніше це було зі структурами Київського патріархату, що виникли під Москвою, в Білгородській, Воронезькій областях, у Сибіру.

«Одним із наріжних каменів російського православ’я є ідеологія домінування і виключності. Будь-яка структура, яка може створити реальну конкуренцію, вона має бути ізольована, маргіналізована і, в решті-решт, повністю ліквідована», – зазначає експерт.

На його думку, доля українського православ’я в Криму тісно пов’язана з долею півострова взагалі. Якщо Україна не відновить свого контролю над Кримом, то доля парафій Київського патріархату перетвориться на історію постійних протистоянь та утисків.

Як повідомили Радіо Свобода у Кримській польовій місії з прав людини, вони взяли випадки тиску на українських священників під свій контроль. Невдовзі на півострів планує приїхати фахівець, який спеціалізується у царині прав на вільне віросповідання. Наслідком мають стати звернення до європейських та світових інституцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG