Доступність посилання

ТОП новини

«Держава-спонсор тероризму – це Російська Федерація!» – Лосєв


Мітинг у Києві, травень 2014 року
Мітинг у Києві, травень 2014 року

Київ – Президент України Петро Порошенко закликав ООН визнати так звані «ДНР» і «ЛНР» терористичним організаціями. Він зазначив, що бойовики цих угруповань постійно обстрілюють і нападають на українські військові підрозділи, а також піддають репресіям мирне населення на Донбасі. Пропозицію України підтримують багато державних діячів і політиків на Заході, але чи вплине це на дії прихильників «ДНР» і «ЛНР»?

Згідно з міжнародним правом (насамперед – з положеннями Конвенції про боротьбу з тероризмом від 1977 року), визнання організацій або збройних формувань терористичними на міжнародному рівні перетворює представників цих організацій на ізгоїв, тобто – вони не можуть вільно пересуватися світом під загрозою арешту, їм перекривають доступ до фінансування тощо. Про це Радіо Свобода розповів колишній заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скипальський.

Визнання терористичними організаціями на міжнародному рівні для членів цих організацій означає, що вони будуть переслідуватись по всьому світу
Олександр Скипальський

«Визнання терористичними організаціями на міжнародному рівні для членів цих організацій означає, що вони будуть переслідуватись по всьому світу. Їх будуть переслідувати, арештовувати, репатріювати, чи то передавати до країни (здійснення злочинів), судити і так далі», – зазначив Скипальський.

За його словами, визначати організації терористичними мають право і окремі держави, і міжнародні організації. У більшості країн рішення про визнання організацій терористичними ухвалюють суди, на рівні Верховних судів, або органи прокуратури. Україна визначила «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями відповідно до рішення Генеральної прокуратури, зазначив Скипальський.

КПП бойовиків угрупування «ДНР» у 25-ти кілометрах від Донецька, 23 липня 2014 року
КПП бойовиків угрупування «ДНР» у 25-ти кілометрах від Донецька, 23 липня 2014 року

Це сталось 16 травня, тобто ще перед тим, як, згідно з даними української й американської розвідки, представники цих організацій збили літак малайзійських авіаліній над Донбасом. Підстави, на яких «ДНР» і «ЛНР» визнали терористичними організаціями, назвав заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

Це дві терористичні організації, які мають чітку ієрархію, які мають фінансування, канали постачання зброї
Микола Голомша

«Так звані Донецька і Луганська «республіки» – це дві терористичні організації, які мають чітку ієрархію, які мають фінансування, канали постачання зброї. Вони створені для нападу на людей, їхнього залякування, для вчинення диверсій і терористичних актів, побиття і вбивства наших громадян», – зазначає Голомша.

А 17 липня бойовики «ДНР» вчинили терористичний акт міжнародного масштабу – за даними українських спецслужб, збили пасажирський літак малайзійських авіаліній. Загинули 298 осіб із низки держав світу.

Українські рятувальники виносять тіла з місця падіння «Boeing-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Відтак, процес визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями на міжнародному рівні може бути достатньо швидким. У цьому впевнений міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ті, хто збив мирний літак, уже поставили себе з моральної точки зору на один рівень із терористами. Політично це також усім зрозуміло. Мова йде про міжнародне правове визнання цього факту. В ООН це роблять через рішення Ради безпеки організації, це триває певний час. Але і в Євросоюзі, і у США, і в Австралії є свої процедури. Зараз усім зрозуміло, в якому напрямку треба рухатись, головне почати рухатись», – наголосив Клімкін у своєму виступі на одному з телевізійних ток-шоу.

Тим часом, Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що «ДНР» і «ЛНР» просять у керівництва Росії передати їм фосфорні бомби, щоб використовувати його проти українських вояків і мирного населення на Донбасі. Боєприпаси, які містять білий фосфор, використовувати заборонили ще у 1983 році, коли ООН ухвалила Конвенцію про заборону окремих видів звичайних озброєнь.

«На сьогодні МВС отримало беззаперечні докази того факту, що терористичні організації «ДНР» і «ЛНР» ведуть переговори щодо отримання з Росії партії фосфорних боєприпасів для використання їх в устаткуваннях залпового вогню «Град», – повідомив на своїй сторінці у соціальних мережах радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«ДРН» і «ЛНР» спонсорує Росія – експерт

Тим часом, незалежні українські експерти зазначають, що Євросоюз не поспішає ані визнавати так звані «народні республіки» терористичними організаціями, ані вводити санкції проти їхнього спонсора – Російської Федерації. Хоча зволікання європейців – це «сотні вбитих і поранених наших вояків та мільярдні збитки для української економіки», зауважив на своїй сторінці у мережі Facebook український дослідник Роман Андрусяк.

Політолог, викладач Києво-Могилянської академії, Ігор Лосєв вважає, що заяви і рішення українських або міжнародних фахівців, як і міжнародне переслідування навряд чи зупинять керівників і рядових бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Вочевидь, вони не мають наміру емігрувати до котроїсь із держав Євросоюзу чи шукати притулку у США, а до Росії шлях їм відкрито завжди, зауважив Лосєв.

На його думку, визнання «ДНР» і «ЛНР» міжнародними терористичними організаціями може бути останнім попередженням Росії, яка надає людську і бойову підтримку цих угрупованням, зуаважує експерт.

Тут проблема не лише у наявності терористичної організації. Очевидно, є держава – спонсор тероризму – це Російська Федерація!
Ігор Лосєв

«Зрозуміло, що всі ці болотови, бородаї, гіркіни і бєзлєри не збираються відпочивати на Лазуровому узбережжі, у Ніцці або у Каліфорнії. І те, що їх туди не пустять, і що можуть закрити їхні банківські рахунки (яких у них на Заході немає) – це їх мало тривожить, – зазначив Лосєв у розмові з Радіо Свобода. – Інша річ, що тут проблема не лише у наявності терористичної організації. Очевидно, є держава – спонсор тероризму – це Російська Федерація! Якщо визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, то той, хто сказав «А», мусить сказати і «Б», а саме – вжити заходів проти спонсорів тероризму».

На жаль, визнає Лосєв, ситуація у європейському політикумі, залежність багатьох європейських компаній і цілих держав від експортованих з Росії енергоносіїв, від фінансування Кремля не дозволяє Україні розраховувати на серйозну підтримку ЄС. Тож Київ, українська спільнота повинні діяти рішучіше у досягненні такої важливої мети, як визнання «ДНР» і «ЛНР» міжнародними терористичними організаціями і запровадження санкцій проти їхнього московського спонсора, вважає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG