Доступність посилання

ТОП новини

Медійники Донбасу вимагають звільнити з полону сепаратистів журналіста Антона Скибу


З березня на Донеччині в руках озброєних сепаратистів побувало 60 журналістів – редактор з Донбасу

Журналістська спільнота Донбасу вимагає від озброєних сепаратистів звільнити донецького журналіста Антона Скибу, який працював на українські та закордонні ЗМІ, заявив сьогодні у Дніпропетровську від імені донецьких журналістів головний редактор інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексій Мацука.

За його словами, вже третю добу поспіль Антон Скиба перебуває у підвалі будівлі донецького управління СБУ, яку утримують озброєні сепаратисти. Як сказав редактор, тепер він їде до Маріуполя, де зараз працює обласне управління міліції, щоб написати заяву з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом викрадення журналіста і перешкоджання його професійній діяльності.

Він також закликав журналістів України, особливо східних регіонів, стати на захист колеги в Донецьку.

«Зараз я представляю не тільки «Новости Донбасса», а й усіх моїх колег із Донецької області. Ми, журналісти Донецької області, звернулись до різноманітних міжнародних інституцій та правозахисних організацій, щоб вони з нами солідарно долучились до процесу звільнення Антона. Ми сподіваємось на реакцію. Але ми повинні передусім сподіватись на себе самих, тільки наша внутрішня, професійна солідарність може дати якісь результати. Влада ж тільки фіксує ці випадки», – сказав Радіо Свобода Олексій Мацука.

Він розповів, що батьки Скиби, так само, як і колеги, не отримували ніяких повідомлень про те, де перебуває Антон, а також вимог про викуп.

«Ми так розуміємо, що упродовж останніх днів за ним велось спостереження, адже невідомі точно знали його місце перебування. У перший момент, коли відбувалось його затримання, він встиг звернутись до деяких своїх колег і попросити допомоги», – сказав Мацука.

Він додав, що від 1 березня на Донеччині в руках озброєних сепаратистів побувало 60 журналістів.

«Ми, вся журналістська спільнота Донбасу, дуже занепокоєні цією ситуацією. Люди, які прийшли під прапорами так званої «Донецької народної республіки», сьогодні викрадають журналістів, застосовують тиск і репресії щодо наших колег. Сьогодні редакція жодного незалежного ЗМІ не працює в Донецьку, редакції переїхали в основному до Маріуполя та Краматорська, і це ще раз підкреслює ставлення до свободи слова цих людей із «ДНР», – заявив редактор.

Із закликом звільнити Антона Скибу вчора вже зверталися і в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

За повідомленнями українських ЗМІ, позавчора в Донецьку невідомі викрали журналіста Антона Скибу. Журналіст перебував у готелі «Донбас-палас» разом зі знімальною групою американського телеканалу CNN, коли до готелю увірвалися троє озброєних людей, схопили журналіста й вивезли в невідомому напрямку.

XS
SM
MD
LG