Доступність посилання

ТОП новини

«Я знав, що «Бук» ішов із Луганська» – один із лідерів ДНР


Один із лідерів сепаратистів зізнався про існування «Бука»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Один із лідерів сепаратистів зізнався про існування «Буку»

Олександра Вагнер

Командир батальйону «Восток» угруповання «ДНР» Олександр Ходаковський 23 липня заявив в інтерв’ю інформаційному агентству Reuters про те, що він знав, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого, можливо, був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, «йшов з Луганська». Увечері того ж дня Ходаковський в ефірі LifeNews назвав цю інформацію невірною. Радіо Свобода публікує повне розшифрування інтерв’ю Олександра Ходаковського кореспонденту Reuters Антону Звєрєву.

Мені сказали, що «Бук» йде під прапором «ЛНР», буде знаходиться «хрін знає де». Про цей «Бук» я знаю, я чув

– Я знав, що «Бук» ішов з Луганська. У той момент мені сказали, що «Бук» з боку Луганська йде під прапором «ЛНР» (нерозбірливо), буде знаходиться «хрін знає де». Про цей «Бук» я знаю, я чув.

– А він дійшов?

Я зацікавлена сторона, я – терорист, сепаратист, ополченець – як завгодно...

Знали про те, що є «Бук», знали, що «Бук» прямує в Сніжне, знали, що його там будуть застосовувати. Спровокували застосування «Бука»

– Я думаю, що його повернули, тому, що про це я дізнався саме в момент, коли я дізнався і про те, що (нерозбірливо)... Швидше за все, його повернули якраз для того, щоб прибрати докази присутності, але питання треба розглядати саме в цьому контексті: що Україна отримала завчасні свідоцтва того, що повстанці мають у своєму розпорядженні з вини Росії цю техніку, і не лише не зробила нічого для того, щоб безпеку забезпечити, але і спровокувала застосування цього типу озброєння до літака, який пролітав із мирними громадянами.

Знали про те, що є «Бук», знали, що «Бук» прямує в Сніжне, знали, що його там будуть застосовувати. Спровокували застосування «Бука», наприклад, тим, що раптом почали авіаатаки на об’єкт, який їм вже зовсім не потрібен – Саур-Могилу – і який до цього літаками тиждень не чіпали взагалі. А в цей день вони так поперли інтенсивно... І саме в момент обстрілу, в момент, скажімо так, прольоту цивільного літака, у них йшли авіаудари по Саур-Могилі. Тобто, навіть якщо «Бук» був, навіть якщо він був застосований, то Україна все зробила для того, щоб цивільний літак був збитий.Справа в тому, що там театр військових дій, який займають наші, так би мовити, партнери по повстанському руху, взаємодія з якими у нас дуже штрихпунктирна. Які ресурси мають у своєму розпорядженні наші партнери, нам досконало не відомо. Чи було, чи не було? Якщо є докази того, що він («Бук» – ред.) був – питань немає. Я, по-перше, зацікавлена сторона, я – терорист, сепаратист, ополченець – як завгодно... Тобто, відповідно, я стою вже на заангажованих позиціях. Тобто я в будь-якому випадку змушений говорити так, щоб обілити ту сторону, яку я представляю. Навіть якщо я можу думати інакше, бачити інакше й ставиться до цього інакше. І це приносить мені певний душевний дискомфорт.

Слова, які підтвердили припущення США

Літак Malaysia Airlines, що слідував із Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня над українською територією, яка контролюється бойовиками. Його уламки впали в селищі Грабово Донецької області. У результаті авіакатастрофи загинули 298 осіб.

Верховна Рада України 22 липня визнала терористичним актом крах малайзійського «Боїнга», а прес-секретар Пентагону Ейлін Лайнез, реагуючи на заяву Ходаковського, сказала, що «він підтвердив те, що вже давно говорять офіційні особи Сполучених Штатів: проросійські сепаратисти отримують озброєння, вишкіл та іншу підтримку Росії».

За її словами, звинувачення сепаратистів у тому, що Київ несе відповідальність за авіакатастрофу, є «спробою замутити воду і відвернути увагу від фактів». Сполучені Штати вважають, що малайзійський літак був збитий сепаратистами «помилково», так як вони не зрозуміли, що мова йде про громадянський лайнер.

У той же час американські спецслужби припускають, що пасажирський літак збили системою «Бук», яка в момент пострілу перебувала на позиціях сепаратистів. Це підтверджується як даними супутникової зйомки, так і з телефонних розмов, які були перехоплені Службою безпеки України, справжність яких була підтверджена.

Крім цього, самі сепаратисти поширювали в соціальних мережах інформацію про те, що у них на озброєнні з’явився зенітно-ракетний комплекс.

Олександр Ходаковський раніше був командиром спецпідрозділу «Альфа» управління СБУ Донецької області, яке брало участь у подіях на Майдані в Києві. Зараз Ходаковський є командиром батальйону «Восток», який провів дві невдалих операції: 26 травня в районі аеропорту Донецька, коли загинула значна частина бійців батальйону, а також 5 червня під час атаки КПП «Маринівка» на російсько-українському кордоні, коли загинули 20 сепаратистів.

Ходаковський до 16 липня був так званим «міністром безпеки» угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичним, однак склав з себе повноваження через військові невдачі.

У «ДНР» батальйон «Восток» вважається одним із найбільш професійних і боєздатних підрозділів. Ходаковський входить у військову раду, створену так званим «міністром оборони ДНР» Ігорем Стрєлковим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG