Доступність посилання

ТОП новини

Україна передає Нідерландам розслідування катастрофи літака – Порошенко


Імпровізований меморіал пам’яті загиблих на в’їзді на військове летовище в Ейндговені в Нідерландах, куди доставляють останки загиблих, 24 липня 2014 року
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих на в’їзді на військове летовище в Ейндговені в Нідерландах, куди доставляють останки загиблих, 24 липня 2014 року

Україна як держава, де відбулася катастрофа малайзійського авіалайнера, делегує право проведення розслідування катастрофи Нідерландам як державі, громадянами якої є більшість жертв трагедії, передбачає підписаний сьогодні меморандум між двома державами.

Також угоду про це підписали Українське національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів із цивільними повітряними суднами та відповідне агентство Нідерландів, повідомила прес-служба президента України.

Як мовиться в повідомленні, документи підписали під час зустрічі Петра Порошенка в Києві з міністрами закордонних справ Нідерландів Франсом Тіммермансом та Австралії Джулією Бішоп.

Нідерланди координуватимуть розслідування всіх обставин трагедії і будуть відповідальні за його проведення згідно з частиною 5 додатку 13 до Чиказької конвенції. Нідерланди забезпечать участь інших зацікавлених сторін, зокрема, України як країни, де відбулася подія, Малайзії як держави-власника повітряного судна, США як держави-виробника літака і Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), мовиться в повідомленні про зміст меморандуму.

Порошенко також відзначив, що планується підписання спільної угоди з урядом Австралії щодо участі Австралії в місії захисту міжнародного розслідування.

Учора прем’єр-міністр Австралії Тоні Абботт, із яким розмовляв телефоном Петро Порошенко, запропонував направити цивільний поліцейський підрозділ чисельністю до 50 осіб для охорони місця падіння літака, забезпечення роботи експертної комісії та збереження доказів.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом MH17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. Загинули 298 осіб, із них 193 нідерландці.

СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов проросійських бойовиків, із яких випливає, що літак збили саме їхні люди. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці, а також беззаперечні докази прямої причетності Головного розвідувального управління та Федеральної служби безпеки Росії до збиття авіалайнера.

Росія натомість відразу почала робити заяви, що мали на меті скласти вину за загибель літака на Україну, аж до натяків чи й прямих звинувачень, що його збили українські військові.

XS
SM
MD
LG