Доступність посилання

ТОП новини

Відставку Яценюка не приймуть?


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Київ – Верховна Рада 25 липня не розглядала відставки прем’єра Арсенія Яценюка. Спершу – через відсутність письмової заяви про відставку, потім – нібито через потребу розглянути її в комітетах. Зрештою, парламент навряд чи проголосує за відставку, вважають політологи. Про своє небажання звільняти Яценюка говорять і лідери найбільших фракцій. Позафракційний Олег Ляшко взагалі заявив, що вважає Арсенія Яценюка найкращим прем’єром від початку незалежності, і той не повинен залишати посаду у важкий для України час.

У п’ятницю зранку парламент почав працювати без спікера Олександра Турчинова. Його заступник Руслан Кошулинський заявив, що уряд не може розглянути заяву про відставку прем’єра Арсенія Яценюка. Як виявилося, він не подав її у письмовому вигляді. Тому Верховна Рада взялася до інших питань і, навіть не маючи коаліції, переважною більшістю ухвалила закон про відстрочку від призову багатодітних батьків, ініційований українськими правозахисниками.

Пізніше Олександр Турчинов заявив, що президент Петро Порошенко вимагає від парламенту терміново розглянути заяву Яценюка і порекомендував оголосити йому «вотум довіри».

«Розпад коаліції у Верховній Раді не є правовою підставою для відставки уряду. Як президент, я позитивно оцінюю антикризові зусилля нинішнього Кабінету міністрів. Розумію, що працює він у надзвичайно складних умовах, з якими не стикався ще жоден інший уряд. Розраховую на те, що гарячі емоції вщухнуть, … і увесь Кабінет міністрів продовжить свою роботу», – написав у офіційному листі до Турчинова Порошенко.

Турчинов, зі свого боку, пообіцяв поставити заяву про відставку на голосування, як тільки візьме її до рук.

Найбільші фракції не хочуть відставки прем’єра

У кулуарах депутати заявляють про те, що у відставці Яценюка нема потреби. Декілька депутатів від УДАРу вважають, що він може працювати до завершення парламентських виборів, а ударівець Павло Розенко взагалі вважає відставку прем’єра в нинішній ситуації неконституційною. Між тим, на засіданні уряду виконувачем обов’язків прем’єра призначили Володимира Гройсмана, статус Яценюка, відставку якого наразі не прийняли, – урядовці не коментують.

Фракція партії «Свобода» не голосуватиме за відставку прем’єра, запевнив її лідер Олег Тягнибок. Представники Компартії не сказали про Арсенія Яценюка нічого конкретного, вони обурювалися діями чинної влади загалом. Тоді як позафракційний Олег Ляшко заявив з трибуни парламенту, що звільняти з посади Яценюка неприпустимо.

Арсенію, ти є найкращим прем’єром за останні 23 роки. Ти не можеш піти з посади. Витягай Україну, повертайся і тягни свого воза!
Олег Ляшко

«Арсенію, ти є найкращим прем’єром за останні 23 роки. Ти не можеш піти з посади. Витягай Україну, повертайся і тягни свого воза!» – виголосив Ляшко.

По обіді в апараті Верховної Ради запевнили, що письмова заява Яценюка таки надійшла і нині її розглядають профільні комітети. Однак спікер закрив засідання до 12 серпня, коли, ймовірно, і розглянуть заяву прем’єра про його відставку, якщо парламент не буде скликано на засідання позачергово.

Політолог Вадим Карасьов вважає малоймовірним, що Верховна Рада підтримає відставку Арсенія Яценюка та його складу уряду, на його думку, це фактично нікому не вигідно.

«Чи проголосує парламент за відставку уряду? Скоріше ні, ніж так. Бо голосуванням Рада легітимізує відставку. І підіграє Яценюкові. Його колишні союзники часів Майдану діятимуть так, щоб відставка прем’єра була його власною ініціативою, щоб потім мати змогу звинуватити його у невиконанні обов’язків та небажанні допомагати Україні завершувати АТО», – пояснює політолог.

Яценюк не хоче стати політичним трупом – Голобуцький

Інший політолог, Олексій Голобуцький, не вважає, що нині відставка уряду матиме відчутні негативні наслідки для України. І пояснює мотиви дій Арсенія Яценюка тим, що, як казав сам прем’єр, він «самогубець». Але він не хоче бути «політичним трупом».

Без коаліції на нього дійсно будуть вішати всі прорахунки
Олексій Голобуцький

«Це дві різні речі, тому що на «політичному самогубстві» нібито можна зробити кар’єру: є певний виборець, який вважає Арсенія Петровича дуже сміливим і прогресивним політиком, що взяв на себе відповідальність. Але це вже вивірене «політичне самогубство», більше пов’язане з піаром. А без коаліції на нього дійсно будуть вішати всі прорахунки, особливо враховуючи початок виборчої компанії», – написав Олексій Голобуцький у соцмережах.

Інші фахівці, серед яких зокрема, політтехнолог Тарас Березовець, вважають, що Яценюк іде з посади в нелегкий час, але його здібності виявилися потрібними в добу воєнних випробувань. І в нього є шанси з честю повернутися у політику.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG