Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи і регіонали працюють на ворога, на війні зрадників розстрілюють – Ляшко


Олег Ляшко
Олег Ляшко

Сам процес повернення українців до свободи після років тоталітаризму, авторитарного правління, що проявилося на Майдані, викликав лютий спротив авторитаризму, як власного, так і спорідненого – російського. І це проявилося не лише в намаганнях кримінально-політичних кланів України і Росії підкоряти людей своїй волі шляхом придушення самодостатніх особистостей і їхніх свобод, але й у спробах уникнути загрози з боку зовнішнього світу шляхом його руйнування. На разі Україна стала полем цих руйнівних дій авторитарного режиму Кремля. Чимало оглядачів запитують, чи всі у світі розуміють, що загроза руйнування реальна й для них?

Україна опинилася тепер у скруті. Бо виснажлива, поки що «гібридна», війна, нав’язана їй Росією, має на меті будь-що припинити рух України до демократичного світу і зруйнувати вразливі конструкції молодої демократії. Завданням нинішньої української влади сьогодні є – вистояти у кровопролитній війні і не піддатися на спокусу згортання прав і свобод громадян, а – навпаки – йти далі по шляху системних реформ у державі. Лише це зберігає для влади довіру з боку всього народу та є джерелом посилення України на майбутнє. Звичайно, що у цих умовах Україні дуже потрібна всебічна підтримка світу.

Якраз про шляхи зміцнення демократії в Україні в умовах війни, можливості здобуття дедалі більшої підтримки світу ми говорили у нашій програмі з лідером Радикальної партії України, народним депутатом Олегом Ляшком. Він, насамперед, відповів на те, як розвиватися, проводити реформи, не дивлячись на війну.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Свобода не означає, що у парламенті мають засідати зрадники, комуністи чи регіонали, які працюють на ворога

– Звичайно, що на війні найважливіше – це захистити країну, здолати ворога. Але якщо війна, то це зовсім не значить, що повинні бути обмежені свободи. До речі, є стаття в Конституції, яка чітко передбачає, що навіть за умов запровадження воєнного стану ціла низка свобод, у першу чергу, свободи людини, громадянина, вони не можуть бути обмежені. Але свобода ще не означає, що у парламенті мають засідати зрадники, комуністи чи регіонали, які працюють на ворога, які є колабораціоністськими партіями, і при цьому вони прикриваються тим, що, мовляв, ми маємо користуватися свободами. Але на війні, як на війні.

Наш прямий обов’язок захистити країну і вибити російських окупантів з нашого Донбасу, а далі – з Криму

На війні зрадників розстрілюють. Або, як мінімум, інтернують. А не тримають у парламенті. Так само на війні всі органи влади, державного управління повинні працювати в інтересах перемоги, в інтересах фронту. Бо сьогодні на Донбасі у нас реально йде війна за незалежність. Це боротьба за незалежність держави, і не ми розв’язували цю війну. Але якщо нам її нав’язали, то наш прямий обов’язок захистити країну і вибити російських окупантів з нашого Донбасу, а далі – з Криму.

– Пане Ляшко, Ви кажете про комуністів, яких поки що з парламенту вигнати неможливо. Але є судовий позов міністерства юстиції щодо доцільності існування цієї партії. Якою може бути ситуація надалі з Компартією?

– Упродовж багатьох років я домагався, аби нарешті була відновлена історична справедливість і комуняки, які винні у мільйонних жертвах українського народу, понесли заслужене покарання. Нарешті, лише після революції на Майдані, влада це почула і ми у Верховній Раді проголосували закон, який дозволив розпустити фракцію Компартії у Раді. І розпочинається розгляд судового позову Міністерства юстиції про скасування рішення про реєстрацію комуністичної партії в державі.

Радикальна партія, яку я очолюю, – ми входимо у цю справу, як третя сторона на боці Міністерства юстиції, – я буду виступати свідком у даній справі. Адже я дуже часто буваю на Донбасі, беру участь у діях в перебігу антитерористичної операції, можу свідчити, що на власні очі бачив, як депутати-комуністи, керівники комуністичних організацій у Слов’янську, Маріуполі, в інших містах, у Луганську, у Донецьку, Горлівці, прямо сприяли організації так званих референдумів, брали участь у блокуванні військових частин, у захопленні державних установ.

Компартія має бути заборонена, як злочинна, колабораціоністська організація. Наступна – це є Партія регіонів

Тобто, вони повністю діють всупереч вимогам Конституції і законів України, вони повністю виступають на боці ворога. І тому, безумовно, ця Компартія має бути заборонена, як злочинна, колабораціоністська організація. Але я вважаю, що ми маємо на цьому не зупинятися. Наступна – це є Партія регіонів, яка так само не зробила висновків після Майдану. Вони продовжують підтримувати банду Януковича і працювати відверто на ворога.

– Пане Ляшко, Ви, мабуть, знаєте, що в Чехії компартію забороняли, позбавляли у політичних правах її членів, але нині перефарбовані комуністи тут продовжують засідати в парламенті. Також частина лівих сил в Європі часто виступають союзниками Росії сьогодні і фактично часто діють проти України?

Я категорично проти того, щоб партії, які зареєстровані в Україні, працювали проти України, працювали на ворога, підтримували ворога

– Я хочу з цього приводу сказати так: мені однаково, які погляди в людини, ліві чи праві. Україна – це демократична країна, і кожен має право на свої погляди. І я не проти того, щоб люди голосували за ліві партії чи сповідували ліві погляди. Але я категорично проти того, щоб партії, які зареєстровані в Україні, працювали проти України, працювали на ворога, підтримували ворога. Тим більше, щоб ці партії були представлені в країні, яка фактично веде війну за незалежність, за визволення частини України, яка є окупованою територією. І якраз тому, що ми демократична країна, ми поважаємо людей з різними політичними поглядами, але ми повинні захищатися від ворога і від тих, хто сприяє ворогу і є його п’ятою колоною.

– Президент Порошенко вже підписав закон про часткову мобілізацію. Як, на Вашу думку, він сприятиме подоланню сепаратистів на сході України, звільненню Донбасу від проросійських бойовиків?

Росія веде проти нас справжню війну і у ній є два варіанти – або ти виграєш, або тебе перемагають

– Давайте говорити відверто, що сьогодні ми ведемо не антитерористичну операцію, а війну. Росія веде проти нас справжню війну і у ній є два варіанти – або ти виграєш, або тебе перемагають. І для того, щоб ми перемогли, ми маємо зосередити всі можливості, у тому числі й людські. А окрім того ми ще розраховуємо на підтримку і Сполучених Штатів Америки, і НАТО. Насамперед, на військову підтримку. Це те, чого, на жаль, сьогодні ми не отримуємо, і чого нам не вистачає.

Що стосується мобілізації, то, безумовно, вона має бути проведена, але, водночас, вона має проводитися не так, що «загрібають усіх» і в першу чергу тих, хто не відкупився, чи 18, 20-річних хлопців кличуть на війну, яких треба півроку вчити стріляти. Натомість, по Україні понад 300 тисяч військовослужбовців, які пройшли гарячі точки, які мають досвід володіння зброєю, які мають досвід ведення війни в Афганістані, Іраку. І от вони у першу чергу мають бути закликані на службу для того, щоб захищати країну.

– А що буде з парламентом? Так виглядає, що його розпустять і відбудуться дострокові вибори Ради. Але чи не є ризики під час проведення таких виборів, коли йде війна?

Парламентські вибори мають відбутися якнайшвидше, адже ні комуністи, ні регіонали не мають жодного морального права бути далі у складі українського парламенту

– Ні. Я вважаю, що парламентські вибори мають відбутися якнайшвидше, адже ні комуністи, ні регіонали, які сьогодні втратили вотум довіри, не мають жодного морального права бути далі у складі українського парламенту. А щодо труднощів, то, звичайно, можливі певні труднощі, але президентські вибори відбувалися за ще гірших умов.

Сьогодні значна частина території Донбасу вже звільнена. І якщо раніше на президентських виборах на Донбасі мали можливість проголосувати всього близько 200 тисяч виборців, то сьогодні, можуть це зробити, як мінімум, два мільйони людей. Тому я вважаю, що ми маємо проводити вибори, маємо обирати новий парламент, який буде захищати Україну, і діяльність якого сприятиме якнайшвидшому припиненню війни на Донбасі та звільненню Криму.

– А що думають депутати в Раді щодо термінів проведення цих виборів?

26 жовтня є всі можливості провести дострокові вибори

– Я думаю, що 26 жовтня є всі можливості провести ці дострокові вибори.

– Пане Ляшко, як, на Вашу думку, чи є загроза з боку Росії Путіна в розгортанні масштабів війни проти України, чи ж Київ дасть раду у нинішній ситуації і припинить опір з боку сепаратистів, найманців, російських спецназівців?

Будь-які перемовини з терористами лише на шкоду Україні, вони ведуть лише до заморожування конфлікту

– Як розвиватимуться події на сході, залежить від того, наскільки рішуче ми будемо діяти. Бо я вважає, що будь-які перемовини з терористами лише на шкоду Україні, вони ведуть лише до заморожування конфлікту, до перетворення Донбасу лише на друге Придністров’я, де терористи будуть хазяйнувати, і де української влади фактично не буде.

Українська влада, президент мають діяти рішуче за звільнення Донбасу від терористів. Водночас для нас надзвичайно важлива міжнародна допомога

Тому я вважаю, що й українська влада, й президент мають діяти рішуче у напрямку боротьби за звільнення Донбасу від терористів. Але водночас, ще раз наголошую, для нас надзвичайно важлива міжнародна допомога. І події 17 липня, коли російські окупанти, російські терористи збили малайзійський пасажирський літак, внаслідок чого загинуло майже 300 мирних громадян, серед них понад 80 дітей, вони повинні для всього світу засвідчити, з ким саме Україна має справу. Що проти України воює ворог. Кривавий, важкий ворог, озброєний до зубів, і ворог, у якого немає ні моралі, ні честі. Що вони убивають і військових, мирних громадян. І тому сьогодні те, що відбувається в Україні – це не лише проблеми України, це проблеми не лише Європи, це проблеми всього світу. Бо якщо сьогодні міжнародна спільнота не допоможе нам, і ми з ними не вибудуємо широкий, реальний фронт антипутінських оборонних редутів, то ця зараза, терористична, піде далі. Вона піде аж до нової Берлінської стіни.

– Пане Ляшко, Ви причетні до формування добровольчих батальйонів, зокрема, до батальйону «Азов» в Маріуполі і там є декілька добровольців з інших держав. Наприклад, із Франції, Італії, Швеції. Як це можна трактувати у правовому відношенні, що на боці України воюють на Донбасі іноземці?

Я подав до парламенту законопроект про спрощений порядок набуття українського громадянства для іноземних осіб, які захищають територіальну цілісність і незалежність України

– Справді, що стосується правового статусу цих осіб, то сьогодні він не врегульований. Саме тому я подав до парламенту законопроект про спрощений порядок набуття українського громадянства для іноземних осіб, які захищають територіальну цілісність і незалежність України. І я причетний не лише до формування батальйону «Азов», а й до батальйону «Шахтар» і до батальйону «Україна».

Це добровольчі підрозділи, які воюють не за страх, а за совість. Як воюють, звільняють країну, звільняють Донбас від окупантів. І я щиро вдячний усім тим громадянам, у тому числі людям, які не мають українського громадянства, які за покликом серця відгукнулися і захищають українську землю, допомагають нам боронити рідну країну. Бо коли я запитую іноземців, чого ви приїхали, то вони відповідають: якщо ми не захистимо Україну, то тоді ворог прийде на нашу землю. І тому ми хочемо допомогти здолати цього ворога тут.

– Пане Ляшко, чи готова Ваша Радикальна партія завоювати більшість у Верховній Раді?

– Ми готові. А чи готові до цього люди? Опитування всі показують, що сьогодні Радикальна партія тримає перше місце і цілком очевидно, що українське суспільство готове до того, щоб вручити свою долю у мої міцні руки.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG