Доступність посилання

ТОП новини

Власники ЮКОСу відсуджують у Росії 50 мільярдів доларів – газета


Російське видання «Коммерсант» заявляє, що Росія програла давній судовий процес, який почали проти неї акціонери колишньої нафтової компанії ЮКОС, і за рішенням Постійного арбітражного суду в Гаазі може бути змушена заплатити понад 50 мільярдів доларів відшкодування.

Як мовиться у статті, газеті стало відомо про вже ухвалене рішення суду, яке мають офіційно оприлюднити в понеділок.

За даними видання, суд одноголосно визнав, що Росія фактично експропріювала компанію ЮКОС і порушила Енергетичну хартію.

Позов подала майже десять років тому частина колишніх акціонерів компанії; найвідоміший із них, власник понад половини акцій Михайло Ходорковський, у цій справі участі не брав.

Як пише видання, після очікуваного на понеділок оголошення ухвали суду Росія матиме десять днів, щоб оскаржити його, і таке оскарження вочевидь буде.

Головною причиною влаштованого російською владою краху ЮКОСу, однієї з найбільших компаній країни, вважають невдоволення тодішнього і нинішнього президента Росії Володимира Путіна тим, що фактичний власник компанії Михайло Ходорковський фінансував опозиційні до Кремля політичні сили.

Компанію і її керівників звинуватили в ухиленні від сплати податків через незаконне отримання податкових пільг; правозахисники визнали ці звинувачення лише частково виправданими. У ті часи (початок 2000-х) отримання напівфіктивних пільг було в Росії звичною практикою, але інших за такі ж порушення майже не переслідували. Після ліквідації ЮКОСу значні його частини перебрали російські державні компанії. Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язнненні за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною.

Сума у 50 мільярдів доларів становить більш як одну десяту частину річного бюджету Росії чи більш як одну десяту золотовалютних резервів Росії.

XS
SM
MD
LG