Доступність посилання

ТОП новини

«Змін у системі управління ГТС не хочуть ті, хто сидів на газових потоках» – Яценюк


Верховна Рада України має повернутися до законопроекту про зміни в системі управління українською газотранспортною системою, який, за словами Арсенія Яценюка, є найбільш болючим для Росії.

«Нам треба повернутися до цього закону, перестати підігравати росіянам у стінах українського парламенту, прізвища всіх лобістів зрозумілі. Всі, хто все життя сиділи на газових потоках, і зараз хочуть зірвати ухвалення цього закону», – заявив урядовець, не уточнюючи прізвища тих, кого має на увазі.

Відповідний законопроект уряду передбачає, що ГТС залишатиметься у державній власності. Оператором ГТС може бути виключно компанія, де держава володіє контрольним пакетом акцій. Інші 49 % повинні будуть належати компаніям із США та ЄС, які мають відповідну сертифікацію та ліцензування. Остаточний перелік учасників компанії-опе ратора ГТС затверджує Верховна Рада.

Арсеній Яценюк наголосив, що ухвалення законопроекту дасть змогу збільшити доходи, прокачку газу й протидіяти проекту газогону «Південний потік», який Росія прокладає в обхід української території.

15 липня в Брюсселі голова генерального директорату Єврокомісії з енергетики Домінік Рісторі заявив, що «Південному потоку» немає місця в ЄС, коли триває конфлікт між Росією та Україною.

Втім, 24 червня австрійська компанія OMV підписала угоду з «Газпромом» про будівництво австрійської ділянки «Південного потоку».

XS
SM
MD
LG