Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Гаазі: Росія має сплатити 50 мільярдів доларів акціонерам ЮКОСу


Михайло Ходорковський і Володимир Путін (комбіноване фото)
Михайло Ходорковський і Володимир Путін (комбіноване фото)

Арбітражний суд в Гаазі, що в Нідерландах, зобов’язав Росію сплатити понад 50 мільярдів доларів колишнім власникам нафтової компанії ЮКОС. Арбітражний суд ухвалив таке рішення після десяти років розгляду справи. Позов подали три компанії, які володіли акціями в ЮКОСі. Росія має намір оскаржити вирок протягом наступних десяти днів. Колишній голова ЮКОСу Михайло Ходорковський прореагував на вирок Арбітражного суду заявою, в якій мовиться, що справа ЮКОСа була прикладом «безсоромного грабунку успішної компанії з боку мафії, пов’язаної з державою».

Після відбуття десятирічного терміну за ґратами, Михайло Ходорковський, вийшовши на волю в грудні минулого року, неактивно займався політикою, кілька разів був в Україні, виступав на Майдані, але не втручався у судовий процес щодо ЮКОСу. Нині у своїй заяві Ходорковський наголосив, що шкодує, бо компенсацію у 50 мільярдів доларів має сплатити держава, а не – як він висловився – «мафіозі, пов’язані з сильними світу цього і путінськими олігархами».

Справа ЮКОСу була прикладом безсоромного грабунку успішної компанії мафією, пов’язаною з державою
Михайло Ходорковський

«Це перший незалежний суд, який розглядав справу ЮКОСу в усій повноті... Вердикт був передбачуваним для будь-якого безстороннього спостерігача за «басманним правосуддям» – ганебної пародії на правосуддя. Від початку й до кінця справа ЮКОСу була прикладом безсоромного грабунку успішної компанії мафією, пов’язаною з державою», – говориться у заяві Ходорковського.

Деякі акціонери ЮКОСу не змирилися з ліквідацією компанії і подали позов до Арбітражного суду в Гаазі десять років тому. Вони хотіли отримати від експропріаторів понад 100 мільярдів доларів, але Арбітражний суд виніс нині вердикт про відшкодування удвічі меншої – але все одно гігантської! – суми.

Позов до суду подала дочірня структура компанії GML, яка колись була найбільшим акціонером ЮКОСу.

Виконавчий директор цією компанії Тім Осборн заявив, що акціонери не отримали жодної компенсації, коли ЮКОС незаконно руйнували і ліквідовували.

Росія подасть апеляцію

Під час процесу в Гаазі російська сторона наполягала, що не порушила Енергетичної хартії, як про це говорить вердикт, оскільки Москва хоч і підписалася під Енергетичною хартією в 1994 році, однак парламент Росії її не ратифікував і тепер російська влада хоче подавати апеляцію на рішення Арбітражного суду.

«Судовий процес не завершений – передбачені апеляції і російська сторона, і ті відомства, які представляють Росію у цьому процесі, без сумніву, будуть використовувати всі наявні правові можливості для відстоювання своєї позиції», – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

А депутат Держдуми Борис Кашин в інтерв’ю телеканалу «Дождь» так прокоментував рішення суду: «Цей ЮКОС виник шляхом якихось маніпуляцій із державною власністю. І країна, яка себе поважає, не повинна миритися з такими (судовими) рішеннями».

ЮКОС була найбільшою нафтовою компанією Росії. Ходорковського, який, як вважалося, мав політичні амбіції і активно підтримував розвиток громадянського суспільства в Росії, кинули за ґрати в 2003 році. В 2006 році компанію визнали банкрутом і вже наступного року ліквідували.

На базі ЮКОСу – через купівлю активів підставною компанією-посередником – згодом виріс нинішній нафтовий гігант Росії – компанія «Роснєфть».

Нафтова «холодна війна»?

Після рішення міжнародного Арбітражного суду дехто передбачає нафтову «холодну війну». Майно «Роснєфті», а ця компанія має глобальні енергетичні амбіції, можуть заарештувати.

Це ціна політики Путіна щодо перерозподілу власності. Тепер усім росіянам доведеться платити 50 мільярдів
Михайло Касьянов

«Для мене було очевидним, що рано чи пізно, але судове рішення буде ось таким. Це ціна політики Путіна щодо перерозподілу власності. Тепер усім росіянам доведеться платити 50 мільярдів», – заявив колишній прем’єр Росії Михайло Касьянов.

Російська влада у відповідь може заарештувати майно західних компаній, які працюють в Росії.

Росія, вочевидь, не захоче виплачувати компенсацію в 50 мільярдів доларів – та й не має таких великих зайвих грошей. З іншого боку, Арбітражний суд у Гаазі у своєму вироку був доволі конкретним – компенсацію колишнім акціонерам ЮКОСумають сплатити до 15 січня 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG