Доступність посилання

ТОП новини

Гелетей: замінування «Стиролу» у Горлівці може спричинити катастрофу


Міністр оборони Валерій Гелетей
Міністр оборони Валерій Гелетей

Бойовики замінували підприємство «Стирол» у Горлівці Донецької області. Про це на своїй сторінці у Facebook написав у понеділок міністр оборони України Валерій Гелетей. За його словами, у разі вибуху може статися масштабна катастрофа.

«У зв’язку із небезпекою, яка утворилася у місті Горлівка, а саме на підприємстві «Стирол» та навколо аміакопроводу, звертаємося до усіх, хто має хоч якийсь вплив на терористів, які методично створюють рукотворну катастрофу у серці Донеччини. Як стало відомо раніше, група терористів замінувала згадане підприємство, чим також створила загрозу цілісності аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса. Таким чином, у разі здійснення цього цинічного плану загроза усьому живому виникне не лише на прилеглих територіях, а й у найближчих районах, і має гарантований шанс перейти на територію Російської Федерації», – пише Гелетей.

При цьому міністр оборони закликає усіх, хто має вплив на ситуацію, надати коридор для українських саперів.

«Щоб уникнути трагедії континентального масштабу, звертаємося до всіх сил, у кого ще залишилася краплина здорового глузду і будь-який можливий вплив на ситуацію, – негайно надати коридор для виходу на заміновані об’єкти інженерно-саперних підрозділів Збройних сил України з метою їхнього розмінування, а відтак – уникнення глобальної техногенної катастрофи», – пише Гелетей.

Фактичний власник «Стиролу», олігарх Дмитро Фірташ запевняв у неділю, після повідомлень про замінування підприємства, що можливі вибухи не можуть призвести до катастрофи. За його словами, запасів аміаку та інших вибухонебезпечних речовин на підприємстві немає, а все виробництво, пов’язане з синтезом і переробкою аміаку, зупинили ще на початку травня, тож вибухи можуть призвести тільки до руйнування цехів. Можливість підриву аміакопроводу, про яку того дня ще не йшлося, він, однак, не коментував.

За повідомленням Донецької облдержадміністрації, за минулу добу у Горлівці Донецької області загинуло 14 людей, серед яких 5 дітей.

Як повідомляли в РНБО, Збройні сили України увійшли у Шахтарськ, Торез та Лутугине, закріпилися на околицях Горлівки, також тривають бої за повне визволення Первомайська та Сніжного.

XS
SM
MD
LG