Доступність посилання

ТОП новини

Вигнання «бісів» із Донбасу (огляд преси)


У бойовій операції на Сході, яка отримала назву АТО, довгоочікуваний перелам, констатує газета «Україна молода». За останні дні сили АТО здійснили потужний прорив iз півночі на південь регіону. Одночасно з цим відбулося оточення угруповання бойовиків у Горлівці. Перспективи «ДНР» тепер iз кожною годиною стають усе примарнішими. Водночас, як зазначають очевидці, бойовики, тікаючи, знищують за собою все. В Лисичанську перед тим, як відступити, бойовики пограбували всі магазини, через що люди залишилися без харчів, і бійцям довелося ділитися з ними своїми сухпайками. Видання наголошує, що після завершення всіх боїв на винуватців бійні чекатиме міжнародний трибунал у Гаазі. Серед претендентів на лаву підсудних – і затриманий у Дебальцевому командир сербського загону «Йован Шевич» Братіслав Живкович, до якого хорвати давно мають багато питань. А влада США розробляє план, який дозволить передати Києву відомості про місцезнаходження засобів протиповітряної оборони донецьких та луганських сепаратистів. Заголовок публікації – «Вигнання «Біса».

В Україні можуть ввести податок у розмірі 1,5% на війну. Його вираховуватимуть із зарплат українців – як фізичних осіб, так і підприємців. За задумом Кабміну, стягувати такий податок будуть до кінця року, а 2,9 мільярди гривень, які планують зібрати таким чином, підуть на АТО. Цей податок прописали в урядовому пакеті законів про внесення змін до бюджету і Податковий кодекс. Однак Верховна Рада не підтримала його, і розглядатиме вдруге 31 липня. Незважаючи на прохання Яценюка підтримати урядовий пакет законів, єдиної думки серед депутатів досі немає. Серед причин, як інформують експерти газети «Сегодня», активні торги щодо підвищення плати за користування надрами при видобутку нафти і газу та переведення сільгосппідприємств на загальну систему оподаткування. Адже від цього постраждають великі бізнесмени. Про це йдеться в матеріалі «Головний торг – за нафту і зерно».

Уряд має не лише відшукати ресурс на продовження військової кампанії, а й засвідчити перед МВФ свою готовність втілювати в життя економічні реформи і одержати черговий транш кредиту від МВФ. На це, як пише газета «Голос України», вказує найпромовистіша деталь відкладеного бюджетного плану, яка полягає у доведенні емісії державних облігацій для внесення в статутний капітал НАК «Нафтогаз України» до 103,9 мільярда гривень. Однак Верховна Рада відмовилася надавати дозвіл на оренду системи магістральних газогонів і підземних сховищ без права їхнього відчуження. Не подіяли жодні законодавчі перестороги та гарантії. Журналіст видання вважає це правильним і виправданим рішенням, бо настав час усувати, а не нагнітати виклики, які стоять перед країною. Тим паче, що ГТС є свого роду ще однією лінією оборони від російської агресії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG