Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики вбили дитину, а ЗМІ Росії звинувачують армію України


Кратер від вибуху снаряду в Донецьку, 29 липня 2014 року
Кратер від вибуху снаряду в Донецьку, 29 липня 2014 року

Російські ЗМІ продовжують повідомляють про те, що автомобільну колону біженців, які їхали з Горлівки, обстріляли бійці української армії. Вони начебто цілеспрямовано стріляли по мирному населенню. Тим часом Служба безпеки України спростувала деякі, як стверджували в Москві, «докази Росії» щодо причетності українських військових до збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17.

Російський прокремлівський телеканал «НТВ» стверджує, що українська армія обстріляла колону з біженцями.

«У селищі Розсипне автоколона з біженцями, в основному це були жінки і діти, потрапила під обстріл українських військових. Повідомляється про загибель трирічного хлопчика, ще понад десять людей поранені», – повідомляє ведучий «НТВ».

Чотири автобуси з біженцями дійсно були обстріляні по дорозі з Горлівки. Вони намагалися покинути зону АТО.

Однак Служба безпеки України спростувала той факт, що колона була обстріляна українськими військовими. Як передає український «5-й канал», СБУ опублікувала запис перехопленої розмови між двома бойовиками угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичним. Цей запис вказує на те, що колону помилково розстріляли саме активісти «ДНР».

«У районі Тореза з Яблонівки вискочило чотири машини, вночі на аварійках і без зупинки полетіли. А полетіли в район Петропавлівського. Наші там стояли, там блокпост, відкрили вогонь, – каже один зі співрозмовників. – У підсумку виявилося, що це з Горлівки дітей вивозили, ще когось. Коротше, одна дитина загинула, десять поранених».

Співрозмовник відповідає, що все розуміє, тому що автівки мали б зупинитися і пояснити, «що до чого». Адже виїхали вони з території, де є «укри».

Міноборони Росії сфабрикувало докази

Після наведення низки начебто доказів про причетність української сторони до падіння літака малайзійських авіаліній на сході України Міністерство оборони Росії продовжує закликати США та Україну надати власні докази, а не лише «порожні звинувачення» щодо причетності Росії до катастрофи.

Однак Служба безпеки України у середу повідомила про те, що фотографічні докази, раніше надані Міноборони Росії, є сфабрикованими. У заяві СБУ мовиться, що «так звані «російські докази» мають численні й відверті ознаки підробки і ретушування, або фотографії були відзняті російськими супутниками-шпигунами в інший час, задовго до теракту із збиттям «Боїнга-777» рейсу MH17».

Так, наприклад, у порівнянні зі супутниковими фотографіями, зробленими українською стороною у той самий день, на російських версіях присутня лісопосадка, яку вирубали раніше, а виоране поле в російській версії – все ще не оброблене.

Одразу після брифінгу Міноборони Росії експерти також спростували версію, надану Росією, про те, що «Боїнг» міг збити український військовий літак Су-25, адже за технічними характеристиками він не здатний літати, а тим більше використовувати зброю на висоті 10 тисяч метрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG