Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: армія України воює «під кайфом»


Російський прокремлівський телеканал заявив, що українська армія воює під наркотичним впливом. Тим часом у Кремлі журналісти LifeNews, які поширювали дезінформацію, перебуваючи на сході України, отримали з рук президента Росії Володимира Путіна нагороди «за мужність».

Російський прокремлівський телеканал «НТВ» повідомляє про те, що українські військові йдуть у бій під дією наркотичних засобів. Про це їм начебто повідомив полонений солдат, захоплений у Шахтарську.

«Під час допиту полонених, як заявляють представники «ополчення», з’ясувалося, що в перебігу підготовки силової операції українські офіцери отримують наркотичний анальгетик, який допомагає знижувати больовий поріг при пораненнях», – розповідає журналіст «НТВ».


Однак на сайті YouTube є повна, 20-хвилинна версія допиту полоненого солдата. Лежачи на землі з пов’язкою на лівому оці, чоловік говорить мало. Про «наркотичні анальгетики» або будь-які інші медичні препарати мова під час допиту не велася.


За даними прес-центру антитерористичної операції, українські військові у Шахтарську потрапили в засідку бійців угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, у Шахтарську загинуло 10 військовослужбовців, 13 були поранені, а доля 11 залишається невідомою.

Журналістів LifeNews нагородили «за мужність»

Журналісти російського новинного сайту й телеканалу LifeNews Олег Сидякін і Марат Сайченко отримали з рук президента Росії Володимира Путіна Орден мужності за висвітлення подій на Сході України. Обидва журналісти були на тиждень затримані співробітниками СБУ, що вони назвали «перебуванням у полоні». З України їх видворили з забороною повертатися в країну.

(Відео Lifenews)


Журналісти LifeNews приїхали в Україну незаконно, приховавши справжню мету візиту. Вони залишили всі прес-документи в Росії і натомість отримали акредитацію у представників угруповання «ДНР». Про це Сайченко розповів СБУ після затримання. Відео його визнання отримав інтернет-портал «Українська правда».

«18 травня ми були затримані військовими української армії. Розуміємо, що ми порушили закон цієї держави про перебування іноземних громадян на її території, тому що приховали справжню мету свого візиту», – сказав Сайченко.


Один із сюжетів, який Сидякін і Сайченко зробили під час перебування в Україні, був про начебто використання українською армією гелікоптерів із символікою ООН під Краматорськом. Однак начальник командного пункту армійської авіації Сухопутних військ Сергій Шаповалов розповів, що відео, до речі, з його участю, зробили ще півтора року тому, і йшлося в ньому про участь українських вертолітників у миротворчій місії ООН у Конго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG