Доступність посилання

ТОП новини

Із Закарпаття депортують «провокаторку» з російського телеканалу


Співробітники СБУ в Закарпатській області визнали такими, що завдають шкоду національним інтересам, дії громадянки Росії та ухвалили рішення про її примусове повернення з території України, повідомило у п’ятницю видання «Закарпаття онлайн».

Як пише видання, в УСБУ повідомили, що ця громадянка «задавала місцевим мешканцям провокаційні запитання, намагалася підбурити їх на масштабне заворушення і вияв невдоволення частковою мобілізацією та необхідністю участі чоловіків в антитерористичній операції».

За повідомленням, дії іноземки викликали підозру в місцевих журналістів та окремих учасників мітингу, через що громадяни звернулися до СБУ.

Як повідомляло видання, у п’ятницю в селі Ракошині на Закарпатті громада спершу планувала перекривати трасу міжнародного значення Київ – Чоп, і на події помітили незнайому журналістку. На запитання місцевих журналістів вона сказала, що з Дубаю, має американське громадянство і працює на Берлін. За її словами, народилась у Тбілісі, а в Ракошино приїхала, «бо тут цікаво». У посвідченні журналістка зазначена як Alina Eprimian. Після перевірки з’ясували, що журналістка має також громадянство Росії і працює на відеоагентство Ruptly, що розташоване в Берліні, але є підрозділом російського прокремлівського пропагандистського телеканалу RT.

Місцеві журналісти, пише видання, з’ясували, що Аліна Епрім’ян раніше працювала серед сепаратистів у містах Слов’янську і Краматорську.

Крім того, ще один проросійський журналіст із Британії, фріленсер RT Ґрем Філліпс, теж недавно депортований із України, згадав, як вона також працювала серед сепаратистів у Донецьку і як вони разом були в Маріуполі 9 травня, коли в тому місті сепаратисти штурмували міський відділ міліції.

Про виявлення російської журналістки в Ракошині в день, коли там «планувався штучний протест», повідомила у фейсбуці і співачка Руслана.

За повідомленнями з соцмереж, кілька днів протестів окремих людей у Ракошині проти мобілізації через антитерористичну операцію, в яких брали участь і люди, які не мають мобілізованих родичів, могли бути спровоковані з Росії з метою спробувати перетворити їх на сепаратистські виступи.

Зокрема, відомий російський шовіністичний і антиукраїнський діяч Олександр Дугін заявив у п’ятницю в російській соцмережі «ВКонтакте», буцімто на Закарпатті вже відбувається «повстання», «русини повстали зі зброєю», «повстанці взяли під охорону стратегічні об’єкти», «епіцентр спротиву – Мукачеве», і привітав «республіку Підкарпатську Русь».​

XS
SM
MD
LG