Доступність посилання

ТОП новини

На фестивалі «Бандерштат» збирали кошти на допомогу військовим


У Луцьку відбувся «Бандерштат»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Луцьк – Фестиваль українського опору «Бандерштат» цієї ночі завершився у Луцьку. Один з кількох фестивалів, які вибороли право на своє існування цього неспокійного літа, зібрав кілька тисяч людей – в основному молодь.

На Луцькому іподромі – наметове містечко. Тут читають і продають історичні книги, варять куліш, крутять ляльки-мотанки, міряються силою, ліплять горщики, малюють і вишивають, складають величезні пазли із зображенням бійців УПА та спілкуються з реальними повстанцями – як тими, що виборювали незалежність більше півстоліття тому, так і з нинішніми – майданівцями та бійцями батальйону «Азов».

Цього року на «Бандерштаті» діє ціле дитяче містечко майстрів, розповідає його організатор, адміністратор порталу для батьків «Луцьк Мама» Анна Гнатюк. Через події на Сході настрій не надто веселий, але покладати рук не варто, резюмує Анна. Треба робити все, щоб дітлахи виростали патріотами.

На літературній сцені з’являється авторка вірша «Ми ніколи не будем братами» Анастасія Дмитрук. Зізнається, що після успіху пісні на її слова справжніми братами вважає литовських музикантів, які вже записали чергову пісню – «Молитву за мир».

Гості фестивалю – білоруси й ірландці

Організатори наголошують, що на «Бандерштаті» заборонений алкоголь. Ведучий фестивалю Ігор Панчук зауважує, що під час заходу відбувся збір коштів для допомоги військовим.

Політики, які приїхали на фестиваль, мусили відповісти на дошкульні запитання. Також серед гостей – і боєць білоруського добровольчого загону «Пагоня», який братиме участь в антитерористичній операції на сході України. Він у балаклаві й окулярах. Це через нього упродовж фестивалю до організаторів кілька разів телефонували з білоруського КДБ.

Хедлайнерами музичної частини «Бандерштату» стали «Скрябін» та «Кому вниз», ірландський гурт «Cruachan». А наймасштабнішою акцією фестивалю визнаний флеш-моб із шістьма буквами, присвяченими президентові сусідньої країни.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG