Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівська брехня: 438 вояків України попросили притулок у Росії


Російські ЗМІ повідомили, що 438 українських солдатів попросили притулок у Росії, тому що не хочуть більше воювати на стороні України, яка своїх солдатів не підтримує. Також російські ЗМІ перекрутили слова російського опозиціонера про ефективність санкцій проти Росії.

Російські державні ЗМІ широко поширюють інформацію про те, що більше ніж 400 українських військових перетнули кордон України з Росією і попросили там притулок. Зокрема, сюжет про це зробив прокремлівський телеканал «НТВ».

«ІТАР-ТАСС посилається на прикордонне управління ФСБ: 438 українських військових, тобто, виходить, цілий батальйон, попросили притулку в Росії і перейшли на російську територію», – повідомляє ведучий «НТВ».


Однак цю інформацію спростував прес-центр антитерористичної операції на сході України. За інформацією сторінки прес-центру на Facebook, певна кількість військових була змушена відійти до пункту пропуску з Росією через інтенсивний обстріл важкої артилерії, мінометів, танків та БМ-21 «Град» як зі сторони угруповання «Луганська народна республіка», яке в Україні визнане терористичним, так і з території Росії.

«Частина (підрозділу сил АТО – ред.) здійснювала вогневе прикриття своїх бойових побратимів та героїчно вела бій до останнього набою. Після закінчення боєприпасів вони підірвали залишки пошкодженої техніки і відійшли до пункту пропуску з Російською Федерацією», – повідомляє прес-центр.

Ті, що потрапили на територію Росії, так це не з власної волі, і ніякого «притулку» вони не просили. Не звинувачуйте їх ні в чому
Катерина Сергацкова

Це підтверджує і журналіст Катерина Сергацкова. За її інформацією, 72-га бригада дійсно відстрілювалася чотири години поспіль. Групі військових вдалося прорватися на контрольовану українськими силами територію, а іншим довелося відійти на територію Росії.

«А ті, що потрапили на територію Росії, так це не з власної волі, взагалі-то, і ніякого «притулку» вони не просили. Не звинувачуйте їх ні в чому», – написала журналіст на своїй сторінці у Facebook.

ЗМІ Росії перекручують слова опозиціонерів

Російські державні ЗМІ продовжують стверджувати, що нова хвиля санкції США та ЄС проти Росії не завдає абсолютно ніякої шкоди. Це, за їхніми словами, визнають навіть представники опозиції.

Так, російські мас-медіа стверджують, що такої думки притримується російський мільйонер Євген Чичваркін, який з 2008 року проживає у Лондоні через, за його словами, політичне переслідування з боку Росії. Про його інтерв’ю з американським телеканалом Bloomberg розповідає російський державний телеканал «Россия-1».

«Дивно, але про нікчемність санкцій заявляють навіть ті, хто завжди говорить Європі те, що вона хоче почути. Домогтися похвали намагалися, наприклад, від комерсанта-втікача Євгена Чичваркіна», – каже ведучий «Россия-1».


Чичваркін дійсно каже, що єдине, що може, на його думку, допомогти Україні – це введення миротворчих військ НАТО. Інші ж санкції не працюють.

Однак у повній версії інтерв’ю Чичваркін пояснює, що санкції працюють, зокрема, проти російських державних діячів, а не проти чесних бізнесменів, які натомість почали вкладати більше грошей в іноземний бізнес, тому що вірять, що там їхні інвестиції будуть у безпеці.

«Росіяни намагаються зберегти гроші в Лондоні, у Великобританії, купити нерухомість, інвестувати в новий бізнес. Вони вірять у правову систему і рішення суду. Це безпечне місце для комерсантів, не для державних грошей, але для приватних грошей, зароблених у справжньому бізнесі», – розповів Чичваркін.

Цікаво, що на інтерв’ю Чичваркін прийшов у футболці, на якій українською мовою написано «Воля або смерть».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG